Crossbones

Pinterest LinkedIn +

Една от основните причини да очакваме Crossbones на NBC с огромно нетърпение беше, че главната роля е поверена не на кого да е, а на Джон Малкович (John Malkovich). Оказва се обаче, че той далеч не е единственото, заради което си заслужва да отделите време на пиратската поредица.

Само допреди няколко години мащабна и наистина качествено направена пиратска история можеше да се види само на голям екран. Грандиозните продукции обаче вече не са привилегия на киното и само през 2014 година излизат два изключително зрелищни пиратски сериала - Crossbones и Black Sails.

Приликите между тях са доста (макар и повърхностни), което ги прави още по-интересни за сравнение, така че, ако вече следите Black Sails, задължително трябва да видите и Crossbones. Най-малко заради страхотните актьори. Освен това отново става дума за легендарни пирати. Само че този път вместо капитан Флинт в центъра на събитията попада Черната брада!

Идеята:

Зад създаването на Crossbones стоят Нийл Крос (Neil Cross), сценарист на хитовия криминален сериал Luther и на трилъра Mama, Джеймс Харт (James V. Hart), познат с работата си над Hook и Epic, и Аманда Уелс (Amanda Welles), по-известна с работата си като актриса.

Началото:

NBC поръчват сериала през май 2012 година, а снимките на продукцията започват през октомври 2013 година. Премиерата на Crossbones е на 30 май 2014 година и е гледана от почти пет милиона зрители в САЩ. Оценките на критиката обаче са смесени. Всички са във възторг от изпълнението на Малкович, но не всички харесват цялостната идея.

Историята:

Годината е 1729-та. Легендарният пират Едуард Тийч (Малкович), по-познат с прозвището Черната брада, властва над остров Санта Компаня, чието местонахождение се пази в строга тайна. Поданиците му, ако обитаващите острова могат да бъдат наречени така, са крадци, пирати, контрабандисти и изгнаници. Място като никое друго, островът е колкото рай за мошениците и нежеланите, толкова и много опасно място, което съществува според собствените си закони.

Черната брада е по следите на изобретение, позволяващо да се определят с точност морските координати. Устройство, колкото полезно, толкова и опасно, което със сигурност ще промени света. Когато успява да се сдобие с него, той не знае, че не е предвидил нещо много важно.

На борда на кораба, който пренася изобретението, е Джон Лоу (Ричард Койл). Лоу, който се представя като корабен лекар, всъщност е не само медик, но и английски шпионин, чиято задача е да убие Черната брада.

Героите и звездите:

С две номинации за "Оскар", награда "Еми" и още цял куп престижни отличия, Джон Малкович е един от актьорите, които нямат нужда от представяне. Брилянтните му изпълнения във филми като In the Line of Fire, Being John Malkovich и Burn After Reading говорят напълно достатъчно за него. В Crossbones ще го видим в ролята на легендарния пират Черната брада.

Интересното в случая е не толкова това, че брадата на Малкович е бяла, а това, че за истинския Едуард Тийч се смята, че е умрял през 1718 година, тоест сериалът не само се придържа към друга версия на събитията, но и представлява поглед към едно доста по-късно време. В него Тийч не само е още жив през 1729 година, но и властва на своето малко островно кралство точно толкова безмилостно, колкото някога над морето. Малко луд, много зловещ, преследван от призраците на миналото си, но въпреки това ярък и интересен, Черната брада има собствена представа за света и е достатъчно умен, за да успее да я наложи на всички останали на острова, а и достатъчно жесток, когато се наложи.

Ричард Койл (Richard Coyle) е британски актьор, добре познат на киноманите с ролите си в The Food Guide to Love и A Good Year, но най-вече като Мойст от Going Postal, екранизацията по едноименния роман на Тери Пратчет. Този път ще го видите в образа на корабния хирург Джон Лоу, който освен лекар е и един от най-добрите английски шпиони и е натоварен с нелеката задача да убие Черната брада.

Клеър Фой (Claire Foy), която партнира на Койл в Going Postal, а повечето от вас вероятно са гледали и в сериала Upstairs Downstairs, е в ролята на Кейт Балфур. Темпераментна и красива, Кейт е родена в богато английско семейство, но е принудена да живее като беглец. Съпругът й е шотландски благородник, участвал в бунтовете срещу короната. Кейт бързо се е адаптирала към новия си живот и е нещо като интендант на пиратския остров, а приятелството й с Лоу бързо прераства в романтични отношения.

Сподели.