Coldplay и Gorillaz фаворити на MTV Europe Music Awards

Pinterest LinkedIn +


Coldplay и Gorillaz водят в номинациите за музикалните награди на MTV Europe 2005, всяка с по пет. Двете британски групи ще премерят сили на церемонията по 12-тото връчване на възжеланите статуетки в Лисабон, Португалия, която ще се състои на 3 ноември.

Coldplay ще се надяват на награди в категориите Най-добра група, песен ("Speed Of Sound"), артист от Острова, рок артист и албум ("X&Y), като в пряка конкуренция с Gorillaz ще са в първите три. Предвожданата от Деймън Обърн (Damon Albarn) анимационна дружина е номинирана още за видеото към пилотния сингъл от последния си албум "Feel Good Inc" и в качеството си на, най-общо, поп група.

Със заявки за надмощие в по три категории са 4 имена, от които още две от Острова - бившият омиротворител Джеймс Блънт (James Blunt) и ирландските рок ветерани U2. Последните ще трябва да премерят сили, или по-точно казано тези на феновете си, с Coldplay, защото и в трите категории имат значително по-младата група насреща си.

Миналата година, въпреки че номинираните зависят изключително от присъдата на европейските зрители на най-големия музикален канал, американските звезди доминираха в разпределянето на статуетките. Тази година водещата американска звезда е Гуен Стефани (Gwen Stefani), която има цели 4 номинации - за женски вокал, за поп артист, албум ("Love, Angel, Music, Baby") и видео ("What You Waiting For?"). Веднага след нея се нареждат 50 Cent и Green Day, отличени за изпълнител, стил и последните си албуми - "The Massacre" и "American Idiot".

За първи път наградите на MTV Europe включват и категория Най-добър артист от Африка, като в нея номинираните са 2 Face, Kaysha, Kleptomaniax, 02 и Zamajobe. Вотът за тях ще бъде подкрепен съответно и от африкански фенове, които наред с европейците могат да гласуват за фаворитите си в почти всички категории през уеб страницата на MTV. Само в една категория зрителите нямат да могат да определят победителя. За Най-добро видео ще гласува самата медия.   

Във вечерта на наградите, която ще се състои в Atlantic Pavilion, ще вземат участие Роби Уилямс (Robbie Williams), Coldplay, Foo Fighters, Green Day и Black Eyed Peas. Техен домакин ще бъде Sacha Baron Cohen, който обаче няма да се превъплъти в най-популярната си роля - на Ali G, а в третото си аз - казахстанския телевизионен репортер, върл антисемит и женомразец, Борат Саджиев.

Сподели.