Cloudy with a Chance of Meatballs 2 опустоши американския боксофис

Pinterest LinkedIn +

Анимационната комедия Cloudy with a Chance of Meatballs 2 оправда очакванията и пребори конкуренцията в американския кино афиш без каквито и да било затруднения въпреки едновременния рилийз на още две премиерни ленти.

Продължението на хитовия CGI филм от 2009 г. успя да надмине по приходи оригинала, като инкасира с $5 млн. повече, или $35 млн., и регистрира четвъртия най-касов дебют за септемврийски рилийз в историята след Hotel Transylvania, излезлия по-рано този месец Insidious Chapter 2 и Sweet Home Alabama.

Анализаторите прогнозират общата сума, която Meatballs 2 ще генерира, докато е по екраните в САЩ и Канада, да надхвърли $120 млн., посочвайки няколко основни фактора: позитивните отзиви на публиката ("A-" CinemaScore), силната маркетингова кампания и най-вече факта, че в следващите седмици филмът няма да срещне сериозна конкуренция, що се касае до семейната аудитория (80% от тази, посетила премиерните прожекции през изминалия уикенд, е била именно такава).

Същият рейтинг, но напълно различен таргет има поставеният на трето място филм Rush. Спортната драма на Рон Хауърд с Крис Хемсуърт и Оливия Уайлд излезе по кината седмица по-рано едновременно с дебютиралия под No.1 Prisoners, но с лимитирано разпространение и макар сега да може да бъде гледана в близо наполовина по-малко театри, отколкото Meatballs 2, инкасира $10 млн.

A- рейтингът на публиката, отличните рецензии на критиците (88 TomatoMeter) и атрактивният актьорски състав на филма, предпочитан от хората над 40-годишна възраст, вещаят оставането на Rush в топ 10 и през следващите няколко седмици.

С аналогични приходи през първия си уикенд по екраните на четвърто и пето място дебютират романтичната комедия Baggage Claim и режисьорският дебют на Джоузеф Гордън-Левит - Don Jon.

Големият коз на първия от двата филма е оглавяващата актьорския състав Пола Патън – звездата от Déjà vu и съпруга на покорилия поп класациите музикант Робин Тик, чиято известност е на път да засенчи тази на прелестната актриса.

За сравнение - генерираните от Baggage Claim $9,3 млн. са близо два пъти по-скромна сума от боксофиса на Jumping the Broom, който излезе през 2011 г. В същото време представянето на филма се определя по-скоро като добро, като се има предвид слабата му рекламна кампания.

Що се отнася до Don Jon – съвременна и доста пикантна адаптация на "Дон Жуан" с участието на друга холивудска красавица в лицето на Скарлет Йохансон – петото му място също не означава провал, тъй като режисьорските дебюти рядко се пласират по-успешно. Тъкмо обратното – Gone Baby Gone на Бен Афлек дебютира с $5,5 млн., а Whip It на Дрю Баримор – с $4,6 млн.

Статистиката сочи, че Don Jon представлява интерес главно сред хората над 25-годишна възраст, което е логично от гледна точка на съдържанието на филма.

Както се и очакваше, Instructions Not Included продължава да гравитира в Топ 10 и още тази седмица се изкачи до четвъртото място в класацията на най-доходоносните чуждоезични филми на всички времена, като вече оглави тази на най-касовите испаноезични продукции, изпреварвайки Pan's Labyrinth (2006).

Сподели.