ЧРД на BMW – серия 3 стана на 40 години

Pinterest LinkedIn +

Малко е трудно да си го представим, но този месец една серия на BMW празнува юбилей – трета серия на баварския гигант става на 40 години! Първият модел, обозначен като Е21, излиза на улицата през 1975 г. Днес всяка четвърта кола, продавана от немския автопроизводител, е именно от трета серия.

За тези четири десетилетия се смениха цели шест поколения – от малкия, леко ръбат наследник на легендарното BMW 2002, до днешния по-заоблен, по-голям и невероятно по-мощен модел. Ако паркирате успоредно 320i от 1975 г. и съвременно М3, двата автомобила ще ви изглеждат като два съвсем различни животински вида.

И в много отношения това е така. Но характерните черти, които феновете смятат за най-важни (преден двигател, задно задвижване и т.н.), си остават непроменени и до днес. Ако проследим едно след друго всичките шест поколения, плавната еволюция става очевидна.

BMW серия 3

Не сме сигурни дали и BMW са очаквали чак такъв успех – Е21 първоначално се появява само във вариант с две врати и два фара (модели с характерните четири фара идват по-късно). През 1982 г. е заменена от Е30, която е първа в много отношения – първата с четири врати от серията, първата дизелова от серията, а някои варианти са първите изобщо 4х4 автомобили на BMW.

Третото поколение, обозначено Е36, идва през 1990 г. и вече е доста по-голямо от предшественика си. С по-извития си външен вид къса всички естетически връзки с предните модели. Е36 е и първото купе от 3-та серия: преди него моделите с две врати са просто двуврати седани.

BMW серия 3

Наречено Е46, четвъртото поколение не е толкова революционно различно, но е бъкано до козирката с високотехнологични (за времето си) джаджи, "откраднати" от седма серия – неща като странични въздушни възглавници, навигация и други. Петото поколение – Е90 – е показано на Geneva Motor Show през 2005 г. и е по-голямо от предното във всички посоки, но не е по-тежко заради използването на по-леки материали. Базираното на Е90 М3 разполага с брутален V8 двигател с 420 конски сили.

BMW серия 3

Най-новата, шеста генерация, наречена F30, се появи на пазара през 2012 г. За пръв път тройката е налична като семеен хечбек Grand Turismo, а купето и кабриолетът бяха преместени в своя собствена, четвърта серия. Всичко на всичко - от серия 3 са продадени над 14 милиона коли.

Независимо дали харесвате трета серия, или смятате, че конкурентите отдавна са я издухали от първото място, едно нещо е сигурно – това е една от колите, създали облика на модерния спортен седан. По повод юбилея, от BMW са създали специално видео, посветено на серията, което можете да изгледате по-долу:


Сподели.