Четирима режисьори, сред които двама носители на Оскар с наградата на София на СФФ 2012

Pinterest LinkedIn +

Четирима режисьори, от които двама носители на Оскар, ще получат наградата на София на Столичната община за приноса си в киноизкуството в тазгодишното издание на София Филм Фест.

Това са популярните творци Нури Билге Джелайн (Турция), Георги Стоянов (България), Данис Танович (Босна и Херцеговина) и Хю Хъдсън (Великобритания), които ще приемат лично престижната награда в Зала 1 на НДК.

Последните двама вече са се докосвали и до най-престижните статуетки в седмото изкуство - Танович печели Оскар за "Ничия земя" през 2001 г., докато "Огнените колесници" на Хъдсън грабва 4 отличия от Академията през 1982 г.

Иначе наградата на София, която представлява плакет, реплика на статуята на света София, дело на големия български скулптор Георги Чапкънов, вече се наложи като едно от най-значимите и авторитетни отличия у нас.

До 2012 година 27 родни и международно признати имена получиха престижния приз в различните издания на СФФ. Сред тях са режисьори като Алън Паркър, Тери Джоунс, Иржи Менцел, Вим Вендерс, Никита Михалков, Клод Льолуш, Рангел Вълчанов, Людмил Стайков и много др.

16-то издание на София Филм Фест стартира от 9 март с премиерата на новия български филм "Аве".


Сподели.