CES 2010 – технологии в бъдеще време - 3D, 3D, 3D...

Pinterest LinkedIn +

От 7 до 10 януари в Лас Вегас се проведе ежегодното технологично събитие CES. И тази година получихме десетки нови джаджи, които можеха да бъдат тествани за първи път, а някои компании показаха чисто концептуални чудеса на технологичното мислене, които едва ли ще видим скоро в домовете си.

От лесно по-лесно

Всички производители на технологични продукти са се обединили около идеята при все бясното темпо, с което се развиват технологиите, крайните продукти да предлагат все по-лесен и интуитивен начин за употреба за нормалните потребители.

Така например на CES бяха демонстрирани новото поколение входно ниво Blu-Ray плейъри, предназначени за по-възрастните, които освен възможността да възпроизвеждат Blu-Ray дискове, могат да се връзват с едно натискане на дистанционното към мрежата, да свалят филми и музика онлайн. Всичко това - чрез улеснен интерфейс.

Ето и целта, според Sony: "В момента по-възрастните притежатели на Blu-Ray плейъри ги използват веднъж седмично. Ние желаем те да използват устройствата ежедневно".

Разбира се, по-младите потребители отдавна разполагаме с Xbox 360 или PlayStation 3, но именно заради това, новите устройства бяха наречени галено "BluRay за твоите майка и баща”.

3D

Почти всеки показан продукт на CES 2010 имаше прикрепена към името си абревиатурата 3D.

След грандиозния успех на Avatar целият технологичен свят е луднал около идеята. Наред с 3D ready телевизори, бяха представени 3D bluetooth очила, 3D камери, 3D игри за телефони, 3D игри за PlayStation 3, 3D проектори - списъкът е дълъг.

Показаните от Sony технологии за техните телевизори от линията BRAVIA действително ще пренесат Аватарните преживявания в домовете ни.

И още, PlayStation 3 чрез софтуерен ъпдейт на фърмуеъра също ще може да се възползва от технологията, като на изложението бяха показани в действие 3D версии на Gran Turismo 5, Stardust и видео играта Avatar.

HD

Други фирми пък представиха технологии, които могат да предадат обем на всеки HD сигнал. Например беше демонстриран Gears of War 2 на Xbox 360 на телевизор, който автоматично придава обем на играта, която иначе няма никакви заложени 3D технологии в себе си.

Специалистите казват, че тази технология все още не е перфектна, но има голямо поле за развитие.

Като такъв тип телевизор трябва да отбележа ZX900 на Toshiba. Серията, освен перфектните цветове и резолюция, автоматично ще може да превръща всяка 2D картина (игра, филм, проста снимка) в 3D.


Сериозна работа - близо четири метра диагонал!

Естествено, за подобна манипулация се изисква огромна мощност, от Cell-процеса в телевизора и понастоящем залегнал във всеки PlayStation 3.

От Toshiba твърдят, че новото им бижу има процесорна мощност по-висока със 143% от всеки един друг HD телевизор на пазара. Приемникът е снабден и с 1 терабайт твърд диск, интернет връзка и всички благини, които трябва да притежава един модерен телевизор.

Въпреки че всички големи корпорации са се втурнали да ни предоставят 3D бъдещето директно в нашите домове, все още нито една от тях не е обявила конкретни цени за тези продукти (с малки изключения на по-дребни фирми).

Съвсем друг е въпросът дошло ли е времето да се превърнем в псевдороботи, пристрастени към 3D изображенията у дома...

Размерът има значение

Не мога да пропусна и демонстрацията на най-големия телевизионен приемник до момента. Той идва от пионерите Panasonic и е с големина 152 инча. По нашенски, 386 см или близо 4 метра!!!

Продуктът все още е във фаза "реализирана концепция” и едва ли ще влезе в производство тази година (дори и това да се случи, се очаква цената му да бъде над 20 000 долара). Резолюцията му  е 3840х2160 във формат 16х9. Само за справка - към днешна дата тъй наречената Full HD резолюция е 1980х1080.

Мобилни апарати

Изненадващо за мнозина на CES не получихме очаквания "iPhone убиец”. Google не показаха нищо от иначе много обещаващия Android телефон Nexus One. Microsoft пък се бяха съсредоточили най-вече върху моушън контролера Natal и ако въобще представят телефон, базиран на Zune HD технологията, то това ще бъде някой друг път.


Точно така - беше показана дървена клавиатура и мишка

Заслужава си да спомена новия Palm Pre Plus, който може да се справя с няколко апликации наведнъж, както и да възпроизвежда 3D игри като Need of Speed: Undercover на EA.

Motion контролери

Въпреки че ще получим motion контролер за PC от Razer, големият играч по време на шоуто беше Microsoft и техният Project Natal.

На изложението Microsoft дадоха да се разбере, че това не е просто геймърско устройство, а нов начин да контролираме техниката в дома си (погледни приложения трейлър). Което означава, че вграждането му като част от Xbox 360 е само началото на неговото развитие.

От Microsoft стигнаха дотам да го нарекат наследник на Xbox 360. За отбелязване е, че улавящата движение камера на Natal ще бъде 3D – тоест, ще може да улавя движения в различни измерения (например такова, което извършваме зад гърбовете ни).

Редмъндският гигант уточни, че за да е възможно чудо като Natal, хардуерът е само 50% от цялото уравнение. 50% остава за софтуера и от Microsoft обещават, че чрез него не потребителят ще се нагажда към Natal, а устройството към него.

Въпреки че не беше упомената цена, очакваме го на пазара до края на годината. Специалистите предричат сума, която едва ли ще надхвърля 50 долара. Ако това се окаже истина и Natal наистина прави това, което обещават от гиганта, то прозвището "масов продукт” му е в кърпа вързано.


 

Netbook М11x

За финал ще кажа няколко изречения и за най-малкия геймърски нетбук в света. Ако трябва да съм честен, това на практика е първият геймърски нетбук въобще.

Най-малкият геймърски нетбук до момента!

Производство на Alienware (собственост на Dell), M11x разполага с 11-инчов дисплей, който поддържа резолюция от 720p, има HDMI и VGA входове, мощно видео от NVIDIA, към което може да се превключва без необходимостта на рестарт, живот на батерията до 7 часа (4 при масиран гейминг), ще струва под 1000 щатски долара и най-важното – на него ще могат да се играят без особен проблем големи и нови заглавия като Crysis и Call of Duty: Modern Warfare 2.

Автор: Ивайло Коралски
 

Сподели.