Castlevania: Lords of Shadow

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Third Person Action Година: 2010 Произв/Изд: Mercury Steam/Konami Платформа: PS3 | X360

За играта:

 

Castlevania не е особено популярен в България франчайз и затова може би ще те изненадам с информацията, че Lords of Shadow е тридесет и петото (!) поредно заглавие от серията, ако броим и версиите за аркадни машини. Дори да чуваш за първи път името Castlevania обаче, това не бива да те притеснява по никакъв начин, защото тук разглежданата игра е напълно самостоятелно произведение и единствената по-важна препратка, насочена към старите фенове, се помещава чак след финалните надписи.


 


Lords of Shadow проследява приключенията на Гейбриъл Белмонт, монах-войн от Братството на светлината, чиято почти невъзможна мисия е да унищожи тримата Властелини на сянката, превърнали Земята в едно особено неприятно, населено с чудовища местенце и прекъснали връзката между човешкия свят и Рая. В резултат душите на мъртвите не могат да намерят покой, което определено не се нрави на Гейбриъл, защото едната от тези бродещи души принадлежи на брутално убитата му любима - Мари.

 


Сюжетът трудно може да мине за гениален, но определено заслужава внимание с професионалното си поднасяне и споменатия по-долу страхотен актьорски състав зад микрофоните. Още повече, че финалът е доста неочакван, което повдига интересни въпроси относно продължението на
Lords of Shadow, над което вече се работи.
 

 

Визия и звук:

 

Lords of Shadow изглежда страхотно и впечатлява с мащаб, дизайн и разнообразие на нивата, както и с техническа реализация. Тук обаче, съм длъжен да направя две важни уточнения, които могат леко да ти развалят настроението. Първо - новата Castlevania трябва да бъде играна на максимално голям телевизор или още по-добре - на проектор.

 

 

На малък екран на моменти буквално ще губиш героя си сред епичните гледки. Второ - страхотният кинематографизъм понякога създава чисто геймплейни проблеми. Сигурен съм, че вместо най-ефектната гледна точка към пейзажа, в която е поставена статичната камера, би предпочел да имаш по-добра представа за разположението на враговете или да виждаш накъде точно скачаш.

 

 

На ниво "звук" е трудно да имам забележки - епична музика и професионално озвучаване от първокласни холивудски звезди в лицата на Робърт Карлайл (Гейбриъл), Патрик Стюърт (Зобек), Джейсън Айзъкс (Сатаната) и Наташа Макелоун (Мари). 

 

Геймплей:

 

 

Ако си играл хитовите third person екшъни от последните години, Lords of Shadow ще те накара да се почувстваш в свои води. Играта е взаимствала (за да не кажем - изплагиатствала) идеи и цели геймплейни механики както от бестселъри като God of War, така и от арт класиката Shadow of Colossus.

 

 

Това плагиатство с епични пропорции обаче не дразни по никакъв начин, нещо повече - на моменти новата Castlevania изглежда като компилация на най-доброто от third person жанра. Добра платформинг част, още по-добри битки с приятен тактически елемент, благодарение на възможността да използваш светла (възстановява здравето ти) или тъмна (нанася повече щети) магия, докато си пробиваш път през пълчищата от чудовища. Добави към всичко това и добре измислени, макар и леснички пъзели и получаваш игра, в която трудно ще откриеш дори и миг скука.

 

 

Последното нещо, което окончателно ме спечели за каузата, е фактът, че във времената на игри, които по правило са доста кратки, Lords of Shadow ще ти предложи двадесетина часа по основната си сюжетна линия, плюс възможности за преиграване, ако искаш да изровиш всички тайници по нивата или да се пробваш на по-високите трудности с вече развития си герой.

 

Палци горе!  

 
Плюсове
:

- Страхотна визия и добри нива на кинематографичност. 

- Играта е буквално претъпкана с геймплей - думата "еднообразие" и Castlevania просто нямат допирни точки.

- Впечатляващ холивудски каст зад микрофоните. 

- Прилична продължителност плюс възможности за преиграване.

 

  

 Минуси:

- Проблемна камера. 

- Lords of Shadow не предлага почти никакви реални новости - повечето геймплейни аспекти са ти добре познати от други игри.

Сподели.