Canon PowerShot G15 - "сапунерка", ама не съвсем

Pinterest LinkedIn +

Ако попитате някой фотограф ентусиаст за мнение относно така наречените point and shoot (компактни) камери, той вероятно ще сбърчи вежди в израз на зле прикрит скептицизъм. Всъщност занимаващите се сериозно с фотография дори имат специално жаргонно наименование, изразяващо доста точно чувствата им към този клас апарати – "сапунерки".

Факт е, че когато започнаха да навлизат масово на пазара през 90-те години на миналия век, този клас фотоапарати нямаха кой знае какво да предложат на запалените фотолюбители и професионалисти.

Освен компактния си размер, те на практика почти нямаха други плюсове – обективът им беше постоянен, т.е. собствениците им следваше да се примирят с фиксирано фокусно разстояние "от-до" (доста ограничено при това), а по отношение на светлосилата нещата бяха дори още по-трагични.

Днес, почти две десетилетия по-късно, всичко стои по-доста различен начин. И новият Canon G15 е може би най-яркото доказателство за това.

Да започнем от основната забележка към този клас камери – обектива. Все пак фотографията е преди всичко лещи и светлина, нали така? Е, G15 има с какво да ви впечатли в това отношение, понеже предлага телефото диапазон, който приравнен към 35 мм стандарт се равнява на еквивалент за фокусно разстояние от 28 до 140 мм.

Още по-впечатляващото е светлосилата на този обектив – f/1.8 до 2.8!

Сензорът, с който е екипиран - G15, е сред най-добрите в този клас – 12.1-мегапикселов, в комбинация с Digic 5 за обработка на изображенията, а светлочувствителността му е повече от отлична ISO 80 до 12 800.

На гърба ще ви зарадва огромният 3-инчов ярък и контрастен LCD дисплей с резолюция от 922 000 пиксела. Фото ентусиастите ще оценят възможността за снимане в професионалния RAW формат, както и наличния видео режим за снимане на Full HD клипове.

Няма как да не ви допадне и фактът, че Canon са побрали всичко изброено в доста компактно тяло с размери 107 x 76 x 40 мм и тегло малко над 350 грама – нищо общо с обемистите и доста тежки DSLR камери.

На фона на всичко това няколко са нещата, чиято липса е донякъде озадачаваща. Вграден GPS модул за геотагиране на снимките и Wi-Fi опция за безжична връзка например определено не биха били излишни за камера от този клас. G15 губи по точки от други свои конкуренти като Nikon Coolpix P7700 и Samsung EX-1, които предлагат подвижни LCD дисплеи, улесняващи композирането и снимането под нестандартни ъгли.

Въпреки това G15 е страхотна камера, макар цената й от около 500 долара да е малко висока за фотоапарат от подобен клас.


Сподели.