Bugatti Divo ще направи всеки завой щастие

Pinterest LinkedIn +

"Bugatti" представи новия си свръхспортен модел Divo. Автомобилът е базиран на Chiron, но е насочен най-вече към спортното шофиране и карането на писта, а не към луксозното пътуване на дълги разстояния. Именно затова мотото на Divo е "Щастието не е зад завоя, а е завоят".

Името на Divo е в чест на Алберт Диво, който е френски състезател на "Bugatti", печелил два пъти планинското състезание "Тарга Флорио" през 20-те години на 20-ти век. Divo надгражда Chiron с много по-агресивен дизайн с голям спойлер, перка, множество въздуховоди. Има и изцяло нови LED фарове, а задницата е значително по-агресивна с изцяло нови стопове.

Резултатът е, че Divo постига 90 кг повече натиск от въздушното съпротивление спрямо Chiron. Освен това автомобилът е с 35 кг по-лек от Chiron и може да постига по-голямо странично земно ускорение от 1.6 g. Подобрено е и шасито, а воланът е още по-директен и прецизен.

Компанията се е стремила да намали теглото от всичко възможно. Дори озвучителната система на колата е преработена, за да е по-лека. Интериорът е почти същият като на Chiron, но с по-малко места за багаж (за да не се трупа излишно тегло), както и кожата е заменена с алкантара, която е не само по-подходяща за спортни коли, но и е по-лека. Основната разлика в интериора е, че той е разделен на две цветни зони. Тази на шофьора е видимо по-спортно ориентирана, докато тази на пътника е по-луксозна и сходна с тази на стандартния Chiron.

Divo е с цели 8 секунди по-бърз от Chiron на тест пистата Нардо. Автомобилът е и напълно годен за пътя, може да се регистрира и да се кара без проблеми.

Заради по-голямото си сцепление Divo е с ограничена максимална скорост. Тя е "само" 380 км/ч, за да се предпазват гумите.

"Bugatti" планира да произведе само 40 бройки от Divo. Всеки екземпляр е на стойност 5 млн. евро и всички 40 броя вече са продадени.

"Divo е проект, който цели да въодушеви хората по света. Нашите фенове са много важни за нас", коментира президентът на компанията Стефан Винкелман.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.