Брус Дикинсън и още петима световни рок музиканти пристигнаха в София за уникално събитие с музиката на Джон Лорд

Pinterest LinkedIn +

Шоуто "Концерт за група и оркестър от Джон Лорд и музиката на "Deep Purple" ще разтърси българската публика в два разпродадени концерта в зала 1 на НДК на 18 и 19 март

Този уикенд в София престои едно от големите рок събития на годината – шоуто "Концерт за група и оркестър на Джон Лорд и музиката на "Deep Purple", представено от радио "Z-Rock" и от "Кантус Фирмус".

Концертът с участието на фронтмена на "Iron Maiden" Брус Дикинсън, рок група и Симфоничния оркестър „Кантус Фирмус“ отбелязва приноса на маестро Лорд като забележителен рок и оркестров композитор. Заедно с Дикинсън на сцената ще излязат още Таня О’Калахан ("Whitesnake") – бас китара, Джон О'Хара ("Jethro Tull") – клавишни, Кайтнер Зи Дока ("IAN PAICE BAND") – китара, Бернхард Велц – барабани (Ian Paice), както и диригентът Пол Ман.

Уникалният концерт, който съчетава мощния рок саунд с класическия звук на симфоничния оркестър, е нещо, което рядко може да се чуе на живо и не случайно феновете на този стил отдавна са изкупили билетите за двете обявени дати – 18 и 19 март в зала 1 на НДК.

Още с пристигането си у нас вчера Брус Дикинсън сподели, че проектът с музиката на Джон Лорд е много важен за него, защото реализира огромната му страст към творчеството на Джон Лорд и "Deep Purple".
Репетициите за шоуто вече започнаха, а маестро Пол Ман, който е дирижирал елитни световни оркестри като Лондонския симфоничен оркестър и Кралската филхармония на Ливърпул, изрази своето възхищение от отличната подготовка на българските музиканти. Много от тях принадлежат към поколението, израснало с музиката на "Deep Purple", и очакват с нетърпение срещата с легендарните изпълнители.

Концертите в българската столица са част от турнето на групата, което обхваща още Букурещ, Сараево, Загреб, Любляна и Оломоуц, както и няколко от големите мегаполиси в Бразилия. Двучасовото шоу в двата дни ще започне в 20:00 ч. с изпълнение на "Концерт за група и оркестър" – 50-минутна творба от три части, съчетаваща рок звученето с композиционните принципи на класическата музика. В програмата следват две авторски песни на Брус Дикинсън и няколко от вечните класики на "Deep Purple". Уникален облик на българските концерти ще придаде и участието на Теодосий Спасов, специално поканен от групата за това шоу. Големият български кавалджия ще изпълни рок версия на фолклорната песен „Ерген деда“ от Петър Льондев.

Вратите на зала 1 в НДК ще бъдат отворени за публиката в 19:00 ч. Деца до 7 години влизат безплатно с придружител и без право на място.

Концертите на 18 и 19 март са гостуващо събитие в програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2023, реализиран с финансовата подкрепа на Столичната община и Министерството на културата.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.