Бродуей атакува Billboard с рекорд, Адел отново обсеби чартовете

Pinterest LinkedIn +

Саундтракът към бродуейския мюзикъл The Book of Mormon, който триумфира с девет награди Tony за 2011 г., ще остане в историята като най-високо поставеният албум, записан от актьорска трупа, след като през последните дни продажбите му са се увеличили с над 2000%, осигурявайки му трето място в Billboard 200.

През последните 42 години нито един такъв запис не е намирал място сред първите десет, а количествата изкупени копия от него са рекордни за мюзикъл саундтрак, издаден в ерата на Nielsen SoundScan, които започват да отчитат продажбите на музикални издания в Северна Америка през 1991 г.

И до ден-днешен най-успешно реализиралият се саундтрак албум, записан от актьорския състав на дадения филм, е този към култовия Коса (Hair), който излиза през 1969 г. и прекарва 13 последователни седмици под No.1 в Billboard 200.

С около 40 000 изкупени копия аванс пред Mormon OST е вторият студиен албум на Lady Gaga - Born This Way, чиито продажби са отбелязали спад от 42%. В тон с очакванията, капиталът от 100 000 продадени копия се оказа недостатъчен за запазването на лидерството на американката в Billboard 200 и вместо нея, за десета непоследователна седмица, на върха в чарта се завръща британската звезда Адел (Adele). 23-годишната изпълнителка е No.1 и в Hot 100, увеличавайки актива си там на шест поредни седмици.

Rolling in the Deep има същия актив и в Digital Songs с 224 000 продадени копия през изминалата седмица – с 13 000 повече от тези на Give Me Everything на Pitbull (ft. Ne-Yo, AfroJack и Nayer), който също запазва втората си позиция в чарта за сингли. Сред траковете от топ 10, еволюиращи в Hot 100, са Party Rock Anthem на LMFAO, The Edge of Glory на Lady Gaga, Dirt Road Anthem на Джейсън Олдий и Super Bass на Nicki Minaj, която за първи път влиза в челната десетка като солов артист.

Сподели.