Браузър добавки за нощни птици

Pinterest LinkedIn +

Ако сте нощна птица и обичате да сърфирате късно вечер, сигурно знаете колко неприятно ярки са белите фонове на повечето уеб страници. Тъй като повечето интернет сайтове се придържат към класическата „вестникарска” гама от черно и бяло, яркият фон при слабо външно осветяване изключително много дразни очите.

За щастие някои от най-популярните съвременни браузъри предлагат специални инструменти за корекция на този недостатък и позволяват промяна на цветовата схема на всеки прозорец, отворен в тях.

Разширението High Contrast extension на Chrome например е страхотно. Можете да го свалите и инсталирате от сайта на Google, след което в лентата с инструменти на браузъра ще се появи нова икона. Когато кликнете върху нея, ще може да обърнете цветовата схема за изобразяване на страниците - т.е. тъмните букви да станат светли, а фонът – черен. Разширението е доста интелигентно, тъй като игнорира снимки и други цифрови изображения, така че те си остават в оригиналните цветове.

High Contrast позволява и фина настройка на нивото на тъмните тонове, в случай че не желаете да са максимално черни, а например предпочитате някакъв нюанс на сивото. Разширението може да се настрои така, че да се активира само при отваряне на конкретни сайтове, а не да засяга глобално целия бразуър.

Помислено е и за бърза клавишна комбинация (Ctlr+Shift+F11), с която да включвате и изключвате инверсията на цветовете. А най-добрата новина е, че когато е активирана High Contrast, схемата всъщност изглежда доста добре, за разлика от много подобни приложения, които правят страниците да изглеждат странно.

Друг популярен браузър – Firefox, предлага подобна добавка, наречена Blank Your Monitor. Тя включва подобни опции на High Contrast за Chrome, но с много по-гъвкави и детайлни възможности за контрол над цветовата инверсия. Blank Your Monitor разполага дори с функция за бързо маркиране и промяна в цветовата схема на отделен абзац от текста на страницата.


Сподели.