Борис Бончев: Music Space Radio доказва, че има и качествена нова българска музика

Pinterest LinkedIn +

На 19 юли в интернет тръгна онлайн радиото само за нова българска музика – Music Space Radio. Повече подробности за амбициозния проект разкрива г-н Борис Бончев, управител на "Токсити рекърдс", които стоят зад реализацията му.

.: Как ви хрумна да направите онлайн радио само за българска музика? И защо само онлайн и защо само българска?

Борис Бончев: Преценихме, че ситуацията и условията са подходящи да стартира една нова медия, която да представи най-новата българска музика. Слушайки Music Space Radio, изненадани ще откриете, че у нас в момента се правят много повече добри песни, отколкото са били и най-смелите ви очаквания. Ще чуете неща, които спокойно и с голям успех могат да заменят голяма част от румънските и какви ли не хитове, с които ни заливат родните радиостанции.

След промените у нас през 1989 година, климатът за създаване на български музикални продукти постоянно се влошава. От над 25 – 30 % БГ музика, излъчвана в края на тоталитаризма, независимо от лавинообразното увеличаване на броя на електронните медии, процентът на БГ музика в последните години реално гравитира между 2% и 5%. Уточнявам, че статистиките, които показват 8,5%, включват БГ радио и медиите, ориентирани и към поп-фолк, където българската музика е 100 процента, както и БНР, където процентът е около 25. 

Като разгледаме тези между 2 и 5 процента ще видим, че тук присъстват песни на малък брой доказали се през годините имена и много рядко нещо ново. Независимо от развитието на технологиите и на по-лесното техническо създаване на музикални продукти сега, в никакъв случай не можем да кажем, че в родния ефир присъства адекватно количеството нова българска продукция.

Хората, които изграждат съвременната ни музикална култура, работят с ясното съзнание, че в най–добрия случай ще се чуят няколко пъти по радиото, а ако някой ги пусне в малко по-сериозна ротация, което по принцип се случва рядко на малко от тях, то това ще бъде еманацията на тяхното музикално творчество. Както казах преди малко, в повечето случаи, до еманацията не се стига.

Това е сериозна пречка за творческото начало. Изключително демотивиращо за създаване на музикална продукция и силно мотивиращо за това, дори един човек да има голям талант, да се преориентира към друго поприще. Познавам много такива хора. Ако обаче се даде малко повече шанс за популяризиране и начална скорост на тези съвременни създатели на българска култура, те ще ни се отплатят. Ще ни се отплатят с по-високо качество на труда си и с повече позитивна популярност за нашата мила родина по света. Мисля, че това е добра причина и си заслужава да се опита. Това и правим чрез Music Space Radio и като цяло чрез проекта Music Space.

Има няколко причини да стартираме Music Space Radio само в интернет. Music Space Radio е ориентирано към младата, активна аудитория, за която новите технологии, услуги и интернет са ежедневие и необходимост, а не лукс и екзотика. Когато днес човек иска да чуе или види нещо, което му харесва, едва ли елементарното усилие да натисне едно копче на телефона, mp3 плеъра, таблета или компютъра си, ще го спре. Реално - имаш ли подходящото устройство в ръцете си, ти имаш всичко – mp3 плеър, радио, конзола за игри и какво ли не. Преценихме, че при сегашното състояние на технологиите, можем да спестим ресурса, който трябва да вложим, за да се борим за ефирна честота и да го насочим другаде. Както казва един приятел, това е все едно да купуваш предприятие в България през 1947г. Друга сериозна причина е, че през последните 9 години, Токсити натрупа опит и изгради добри позиции в интернет - какво по-добро от това за едно интернет радио?

.: Каква е аудиторията, която очаквате?

Борис Бончев: Music Space Radio e ориентирано основно към младата активна аудитория между 18 и 35 години, на която искаме да покажем, че в България има качествена нова българска музика, голяма част от която е конвертируема и на запад.

.: Каква ще бъде програмата на Music Space Radio – прави впечатление, че преплитате както денс и поп парчета, така и доста нови хип-хоп неща, а дори и малко по-тежки – поп-рок парчета. По какъв начин определяте плейлиста на радиото?
 
Борис Бончев: Определяме радиото като формат CHR (Contemporary Hit Radio), ето защо може да чуете всичко това там.

.: В Music Space има много БГ клипове, музика и интервюта, всеки изпълнител или група може да качи своите неща в платформата, много не толкова популярни изпълнители дават интервюта, но как може да попаднат в "ефира" на радиото?

Борис Бончев: Най-краткият път до ефира на радиото е регистрацията в Music Space. Така най-новата музика достига директно до нашите екипи. По отношение на въпроса за популярни и непопулярни изпълнители и групи, колегите които определят музикалното съдържание на радиото, не правят такава разлика. Достатъчно е  продукцията да бъде добре направена - звук, аранжимент,  мастеринг и да звучи достатъчно актуално и модерно от наша гледна точка. Ако са спазени тези критерии, не виждам причини песента да не попадне в плейлистата.

.: Идеята Music Space еволюира постоянно - в началото тръгна като конкурс, след това наблегнахте на секцията с българските видеа, след това се превърна в социална мрежа, напоследък основният контент са видео интервютата и репортажите, а сега тръгва и радио. Коя от тези функции според вас е най-популярна и успешна от гледна точка на потребители/посещения и съответно коя се радва на най-голям интерес от страна на групите и изпълнителите?

Борис Бончев: Едва ли има някой не осъзнал, че времената и бизнеса в които живеем и се трудим, са изключително динамични. Заобикалящата ни среда се променя с дни и часове. Чрез проекта Music Space целим да създадем легална среда и да намерим актуални решения за популяризиране, промотиране и легален достъп на потребителите до българската музикална култура. С промяната на заобикалящите ни условия се променят и подходите за реализирането на целите ни. Ако се вижда, че проектът Music Space се развива и променя, значи просто си вършим добре работата.

.: С коя международна/чуждестранна музикална платформа бихте сравнили Music Space?

Борис Бончев: Music Space няма аналог в пълният смисъл (или поне не сме го открили). Предлагаме на потребителите различни услуги и функционалности, които са характерни за различни познати по света платформи. Гледане и споделяне на видео съдържание – You Tube/ Vevo, създаване на профили на музиканти - MySpace, създаване на потеребителски профили с цел комуникация и споделяне - Facebook/Twitter, ъплоуд и споделяне на музика - SoundCloud / We7. Може да се намерят още много аналогии в различните функционалности.

.: Смятате ли, че има интерес от страна на аудиторията за подобно онлайн радио и защо смятате, че слушателите биха предпочели Music Space Радио пред БГ Радио?

Борис Бончев: Вярваме, че интерес ще има. Горещо се надявам, той да е голям. За БГ Радио, ще отговоря с контра въпрос: "Защо смятате, че смятаме, че слушателите на БГ Радио ще предпочетат нас, или че нашите слушатели биха предпочели БГ Радио"? Както може би би казал Светльо Витков - Слушателите са си Слушатели и ще си останат Слушатели.

.: Какви са наблюденията ви за новата българска музика? Тъй като съвсем малка част от нея попада в комерсиалните медии, къде е проблемът – в липсата на талант, в липсата на инвестиции в нова продукция или в липсата на адекватно популяризиране/маркетиране?

Борис Бончев: Проблемите са много – най-вече: липса на ефир; липса на професионализъм; липса на каквато и да е подкрепа от страна на държавата и на медиите -с много малки, бих казал, символични изключения, липсата на етика във взаимоотношенията между самите създатели на музикалния продукт ... Мога да изреждам още много. Ако някой мисли, че тези проблеми ще се решат с магическа пръчка и изведнъж, бърка.

Ние се стремим да се справяме с проблемите и да търсим възможностите и развитието -  за да може и утре да се създава  българска музика. А за да има развитие, трябва да се знае къде е "летвата". С чиста съвест мога да кажа, че Music Space Radio е мястото, където слушателят може да чуе синтезиран най-добрия микс от нова българска музика и да види, че летвата е много по-високо, отколкото си е представял.

.: Какъв е бизнес моделът на Music Space Radio – все пак вие печелите посещения от желанието на хората да слушат българска музика. По какъв начин ще печели българската музика (съответно изпълнители и групи), от това, че използвате тяхната музика? 

Борис Бончев: При радиото нещата са ясни. За него се заплаща за брой слушатели. Имаме договори с двете дружества, които уреждат тези права – Профон и Музик Аутор, там подаваме съответните документи и отчети за използването на произведенията. По този начин както правоносителите, така и крайните потребители могат да бъдат спокойни, че всеки клик освен удоволствието от слушането, носи и приход за българската музика. Колкото до бизнес модела, той далеч не е Music Space Radio като самостоятелна единица. Моделът е цялата структура от проекти, продукти, услуги и позиции, които предлага нашата група от компании.

Music Space Radio е част от една синергия, заедно с Avtora.com, проекта Music Space като цяло, дейностите свързани с продуциране, агрегиране и управление на защитено съдържание, които развиват Toxity Records и Toxity Publishing, както и технологичните решения, подсигурени от друга наша компания – SCI Technology. По този начин влагаме средства и намираме технологични решения, чрез които да предложим актуални развлекателни продукти и услуги директно на крайните потребители, или по B2B модел. Music Space Radio е само една част от всичко това.

.: Последен въпрос – какво за вас би означавало Music Space Radio да бъде успешно, какви са очакванията ви?!

Борис Бончев: Успешно би било ако наложим Music Space Radio като мейнстриим, което прави медиата популярна от една страна и популяризира съвременната българска музика от друга.

Интервюто взе Борал Шен за http://blog.prophon.org/

Сподели.