Bon Jovi - Have a Nice Day

Pinterest LinkedIn +


“Have A Nice Day” e класически Bon Jovi албум – изключителна колекция от песни на група с повече от 20-годишна история и над дузина издадени албума. Този е девети поред студиен проект, включва 13 трака и е получил световния си рилийз на 19 септември т.г.

С него музикантите за пореден път потвърждават факта, че не са готови да правят компромиси за нещата, в които искрено вярват. “Винаги сме били верни на себе си и никога не сме се хвърляли встрани", казва фронтменът на групата Джон Бон Джоуви (John Bon Jovi). "Не беше съзнателен опит да постигнем нещо определено, а само да избегнем лъжата или преследването на нечия чужда идея за успех.” Китаристът Ричи Самбора (Richie Sambora) се съгласява: “Когато с Джон сядаме да пишем, всичко неизбежно звучи като нас. Не можем да избягаме от това. Всичко, което правим, е да бъдем себе си.”

Първото, едноименно, парче определя настроението и звученето на целия албум. Смесицата от енергичен инструментал, мощни акорди и саркастични вокали звучи някак си цинично и несправедливо спрямо усмихнатото лице на обложката и позитивното заглавие на албума. Но противоречивият ефект, естествено, е съвсем умишлен. Вокалът Джон Бон Джоуви споделя: "Това заглавие е първото и единствено, което ми дойде наум. Вероятно има известна доза ирония, когато го произнасяш. Казваш го по един начин, а го възприемаш по съвсем различен."

Песните се стремят да надмогнат нещастието и да заявят правото на всеки човек да използва това, което светът му предлага. С други думи, албумът се концентрира върху темата, която Bon Jovi отстояват по време на музикалната си кариера. Албумът "Have A Nice Day" сам по себе си е предизвикателен резултат от разочарованието, което певецът изпитва след президентските избори в САЩ миналата година. Тогава Джон и групата участваха в предизборната кампанията на демократа Джон Кери.

Но в типичния стил за групата, песента “Have A Nice Day” се превръща в рефрен, който внушава да преосмислим неуспехите, да се опълчим срещу пораженията и да отстояваме моралните си убеждения въпреки последствията. Затова и в песента се пее: "Няма да правя нещо, което не искам /ще живея живота си.../ Когато светът се изправи пред мен,/ аз ще казвам "Приятен ден"."

За китариста Ричи Самбора твърдото звучене на песни като “Have a Nice Day’, “Last Man Standing” и “I Аm”, е празнуване на възраждането на истинския рокендрол. “Този албум продължава развитието на Bon Jovi", казва той, "а и аз исках да направим един наистина велик рокендрол албум. Трябваше да запазим същността на групата, да звучим, сякаш изпълняваме наживо, защото в това е нашата сила. Исках да бъдем агресивни и почувствах, че това е възможно сега.”

За да им помогне да постигне целта си, групата кани за продуцент на албума Джон Шанкс (John Shanks), който през 2004 г. взима награда Gramy за “Продуцент на годината”. “Той заслужава тази награда, брилянтен е!”, казва Джон Бон Джоуви. “Композирахме няколко песни заедно и ги записахме с дръм машина и Ричи на китарите; без барабанист, без басист. Аз изпълнявах вокалите. Никога не съм записвал така. Какво преживяване – нищо свято не остана.” Пианистът Дейвид Браян (David Bryan), барабанистът Тико Торес (Tico Torres) и басистът Хю МакДоналд (Hugh McDonald) записват своите части и след няколко месеца албумът е готов.

Но след това променят мнението си. Писането на песните се оказва толкова лесно, че точно когато са готови да представят албума на лейбъла си в края на годината, Джон Бон Джоуви започва да се притеснява, че може би всичко е станало твърде бързо. “Чувствах се сякаш мамя някого”, разказва той. “Четири от песните бяха направени някак машинално. Щеше да е срамота да започнем на този етап на кариерата си да правим песни машинално.”

Затова Джон написва четири нови парчета – “Novocaine”, “Last Cigarette”, “Story of My Life” и “Wildflower”, и променя текстовете на някои други. На “Bells of Freedom”, например. “Мразех я. Знаех, че липсва нещо в припева. Надявам се, че сега хората ще харесат тази песен", казва той. "Не е замислена като поп хит, нито да има видеоклип. Искам, когато я изпълнявам наживо, хората да усетят емоцията в нея.”

"Have a Nice Day" е на българския музикален пазар от Вирджиния Рекърдс/Юнивърсъл Мюзик.

Траклист на албума:

1. Have A Nice Day
2. I Want To Be Loved
3. Welcome To Wherever You Are
4. Who Says You Can't Go Home
5. Last Man Standing
6. Bells Of Freedom
7. Wildflower
8. Last Cigarette
9. I Am
10. Complicated
11. Novocaine
12. Story Of My Life
13. Who Says You Can't Go Home

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.