Боен кон (War Horse)

Pinterest LinkedIn +

САЩ, 2011, 146 мин. Режисьор: Стивън Спилбърг. Сценаристи: Ли Хол, Ричард Къртис. С участието на: Джеръми Ървайн, Том Хидълсон, Бенедикт Къмбербач, Емили Уотсън, Тоби Кебел, Дейвид Тюлис.

За филма: 

Едва ли сте изненадани от продуктивността на Стивън Спилбърг, с чието майсторство в създаването на касови хитове може да се конкурира единствено приятелят му Джордж Лукас. Впечатляващата способност на американския режисьор да работи по няколко проекта едновременно е причината най-новият му филм "Боен кон" да излезе по световните екрани само два месеца след премиерата на предходното му заглавие "Приключенията на Тинтин". 

Спилбърг, когото познаваме като създател на поредицата филми за Индиана Джоунс и утвърдени филмови класики като "Извънземното", "Списъкът на Шиндлер", "Спасяването на редник Райън", този път разказва епичната история на едно английско момче и неговия любим кон по време на Първата световна война.

Сценарият е създаден по едноименния роман на Майкъл Морпурго, написан през 1982 година. Пиесата, написана по книгата, пък се превръща в истинска театрална сензация. Екранизацията е дело на Ли Хол и Ричард Къртис ("Наистина любов"). Главната роля е поверена на изгряващата звезда Джеръми Ървайн. 

Историята: 

Албърт (Джеръми Ървайн) е изключително привързан към своя кон Джоуи. Когато животното е секвестирано в полза на кавалерията по време на Първата светована война, Албърт е твърде млад, за да се запише в армията и да тръгне с него.

Връзката между двамата обаче е толкова силна, че момчето заминава за Франция, въпреки бушуващата война, за да открие своя верен приятел. Необикновеното пътуване на Джоуи преминава през служба и на двете воюващи страни, за да оцелее и да се озове съвсем сам на ничия земя. 


Сподели.