BlueBox Security Scanner – проверете уязвимо ли е вашето Android устройство към MasterKey експлойт

Pinterest LinkedIn +

Неотдавна специалисти от компанията Blue Box Security съобщиха, че са открили изключително сериозна дупка в сигурността на популярната операционна система Android. Нещо повече – въпросният пропуск в протоколите за защита е с давност около 4 години – т.е. почти всяко едно произведено напоследък устройства може да е уязвимо за широк спектър злонамерени действия като се започне от инсталиране на шпионски софтуер, през кражба на данни и се стигне до заразяване с вируси и малуеър.

Google естествено реагираха светкавично на новината и закърпиха дупката, но за съжаление докато ъпдейтите на всеки от многобройните компании, предлагащи фирмени версии на Android, достигне до потребителите им, ще мине още доста време. До тогава вашият телефон или таблет може да бъде подложен на хакерски атаки. За щастие, можете да проверите лесно и бързо дали подобна опасност съществува.

За целта просто влезте в Google Play и си свалете приложението за сканиране, разработено от Blue Box Security. С негова помощ за броени минути ще установите състоянието на сигурност за вашето Android устройство.

Апликацията извежда подробна информация за резултатите от сканирането в това число дали смартфонът или таблетът ви разполагат с вече инсталиран пач (софтуерна кръпка) от техния производител и дали имате инсталирани приложения, чийто произход е извън кръга на одобрени програми в Google Play (повишена уязвимост на устройството).

Освен това програмата прави и бърза проверка за наличие на злонамерен код в наличните ви приложения.

Ако резултатите от сканирането покажат, че сте сред щастливците, притежаващи Android устройство, чийто производител е реагирал бързо и вече е успял да закърпи дупките в сигурността му, можете да сте спокойни и да не предприемате никакви последващи действия.

Ако обаче се окаже, че сте уязвими към така нареченият MasterKey експлойт, за съжаление нямате много опции, освен да изчакате съответната софтуерна кръпка от производителя на вашият смартфон/таблет. Междувременно обаче е добре да имате едно на ум и да сте особено внимателни към всички приложения които инсталирате и използвате.

Сподели.