Blackmore’s Night - The Village Lanterne

Pinterest LinkedIn +

Последното увлечение на Ritchie Blackmore може да се стори странно, дори съмнително за много от феновете на Deep Purple и Rainbow, но то е доказателство, че Ritchie е един от най-добрите и изключителни съвременни музиканти във всяко отношение.

С групата си Blackmore’s Night, където пее неговата партньорка Candice Night, Blackmore със сигурност не е скъсал с предишната си творческа форма на изразяване.
 
Даже напротив - песните в последния му албум, "The Village Lanterne", 14 на брой, безспорно доказват, че рок музикантът все още живее в него. Но Blackmore не е статичен в развитието си, увлечението му по средновековна музика, което се долавяше още в старите му хард рок композиции, кулминира в уникален, лично негов музикален стил. Той го нарича "ренесанс рок с много фолклорни и баладични влияния".
 
С "The Village Lanterne" Blackmore’s Night представят прекрасни вокални мелодии, архаично звучащи инструменти, виртуозни китарни пасажи и текстове, които потапят слушателя дълбоко в тайнствен и романтичен свят.
 
Blackmore продължава да се развива като композитор и музикант, без да загърбва миналото си. "Mond Tanz/ Child In Time" е възкресението на един от най-великите хитове на Deep Purple's в нова светлина, а "Street Of Dreams" е завладяващо ново издание на класиката на Rainbow. Тези две песни играят ролята на звено, свързващо творбите на Blackmore от седемдесетте и осемдесетте. В същото време "Just Call My Name", "St. Teresa" или "I Guess It Doesn’t Matter" показват, че рок сърцето му бие и в ритъма на съвременните му творби.
 
"Първо ми хрумват идеи за песните - споделя той. – Едва после идват китарните мотиви. Много от колегите ми така и не го схванаха. Повтарят едно и също: “Защо Ritchie се занимава с това? Защо не заложи на уменията си като китарист?” Но аз свиря за широка публика, не специално за музиканти, а моята публика иска да чуе истински песни, не поредния полудял китарист."
 
Сред парчетата в "The Village Lanterne" има фолклорни инсрументали като "The Messenger" и "Village Dance", както и песни като "World Of Stone", "Olde Mill Inn" и "Windmills". Завършеност на албума придава новата версия на песента на Ralph McTell "Streets Of London".
 
Специалното издание на албума пък ще съдържа друга версия на "Street of Dreams", изпълнена от оригиналния певец на Rainbow Joe Lynn Turner.
 
След постигнатия с Deep Purple и Rainbow успех като китарист и копмозитор Blackmore променя музикалния си начин на изразяване и създава групата Blackmore's Night в средата на деветдесетте заедно с партньорката си Candice Night. И феновете, и пресата са възхитени от дебютния албум "Shadow Of The Moon" (1997) с успешната смес от прекрасни мелодии и вълшебни китарни пасажи.
 
"В началото пръстите ми не можеха да свикнат с акустичната китара – спомня си тежките първи стъпки Blackmore. – С Deep Purple забивахме здраво и никога не ми е минавало през ум, че греша някъде. Просто оставях китарата си да вие и да дрънчи и хората много се впечатляваха. Акустичната китара обаче изисква съвършено различна техника."
 
"Shadow Of The Moon" се задържа в немската музикална класация седемнайсет седмици, а в Япония се сдобива със златно покритие. Групата свири в църкви, опери, театри и замъци по целия свят след излизането на втория албум - "Under A Violet Moon" (пролетта на 1999), попаднал под номер 20 в немската музикална класация и под номер 12 в японската.
 
Албумът им от 2001 г., "Fires At Midnight", продължава успешната серия, стига до девето място в Германия (20 в Япония) и впечатлява фенове и медии. "Past Times With Good Company" (2002) е първият концертен албум на Blackmore's Night, два месеца по-късно последван от записването на новия материал Ghost Of A Rose. Излезлият през 2004 "Beyond The Sunset - The Romantic Collection" събира в едно най-красивите балади от ранните години. Следва впечатляващо двойно DVD, наречено "Castles And Dreams", което е с продължителност почти четири часа.
 
Траклист на "The Village Lanterne":
 
1. 25 Years
2. Village Lanterne
3. I Guess It Doesn”t Matter
4. The Messenger
5. World Of Stone
6. Faerie Queen
7. St. Teresa
8. Village Dance
9. Mond Tanz/Child In Time
10. Streets Of London
11. Just Call My Name
12. Olde Mill Inn
13. Windmills
14. Street Of Dreams
 
*В лимитираното издание "Street of Dreams" е в изпълнение на оригиналния певец на Rainbow Joe Lynn Turner.
 
Издава SPV/Wizard
Сподели.