Biohazard 4 (Resident Evil 4)

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Survival Shooter
Година: 2007
Системни изисквания: P3 1 GHz, 256 ram, 4 GB HDD, Win XP, DX 9 (dx9 Hardware video card), 1x PC DVD
Произв/Изд: Capcom

Dont fear the reaper

Ако има игра, за която да може да се каже, че е еталон за жанра си, това определено е Resident Evil, чиято четвърта версия излиза в Европа със заглавието Biohazard 4. Макар и да не е основоположник на гейм-ужасите, цялата поредица определено влиза в топ 3 на най-добри хоръри, въпреки че филмът по франчайза не блести много, ако не се брои появата на Мила Йовович по оскъдно облекло.

Уви, играта е ексклузивна за конзоли, а PC версиите се появяват години след като милиони притежатели на Xbox и Playstation са я изиграли и забравили. За щастие на компюътроползващите конверсиите за PC са с добавени подобрения - както в графиката, така и в геймплея. А и това е единственият шанс за повечето от вас, които не притежават конзоли, да се докоснат до Resident Evil.

Градът на миещите се мечки

Всичко започва дълбоко в земните недра под Rakoon City. Свръхсекретната организация Ъмбрела създава биологично оръжие - вирус, който първо убива хората, а после ги превръща в гладни за плът зомбита. Но това е по-скоро страничен ефект, първи етапи от опита за създаването на супервойници. Вирусът излиза извън контрол. Първо лабораториите на Ъмбрела, а после и целият град биват ударени. Ефектът - 99 % смъртност и тълпи от лашкащи се трупове. Концепцията за ходещи мъртъвци е доста стара и привлекателна за гейм и филмовата индустрии. Но начинът, по който е поднесено всичко в играта, е толкова далеч от представата за клише, колкото турските депутати от местата за евровота.

Всъщност в Biohazard 4 няма да се сблъскате с зомбита. Действието на играта се развива в същата вселена като първите три и дори ще попаднете на радиосъобщения и вестници с инфо за станалото в Ракуун сити. Щерката на президента е изчезнала в дивия прованс и ти (т.е. виртуалното ти алтер его Леон) трябва да я издири. Това, на което връхлита, определено не влиза в трейнинг програмата му на спец солджър.
 
Ще бъдете потопени в една супер мрачна и злокобна атмосфера, едно селце с много тайни и мистика и най-страшното нещо, което някога може да се появи на тази планета - човекът. В смисъл - с огромните хлебарки, гладни зомбита и мутирали парчета месо с далеч от благоприличната бройка зъби всичко е ясно. Те са лоши - могат да те убият, ако не го направиш първи, но то си им е в природата, така че - ОК. Докато при хората по default очакваш едно такова качество като "човеченост" да присъства. И когато то е заменено от брутални зверства, ти става доста тегаво, че си представител на този биологичен вид. Да не говорим, че много по-стряскащо.

Динамика на страха

Играта се гради на два основни елемента - невероятната атмосфера и това, че през цялото време си на границата между смъртта и живота. Всичко се движи от историята и всъщност участваш в интерактивен филм, в който малко по малко ще откриваш парченцата на пъзела: какво, как и защо се случва и коя е тази злокобна сила, обладала всички около вас. Освен с Леон ще можете да играете и с дъщерята на президента, като тогава още повече се усилва усещането за крехкост и смъртност. Точно както е и в живота, знаеш че няма Load и гледаш да си го запазиш.

Най-готиното е, че гейм-дизайнерите са дали най-доброто от себе си, за да създадат наситина плашещи моменти (приготви си по-дълъг кабел на мишката, да не завлечеш заедно със себе си и компютъра при поредния подскок на стола). Няма ги баналните озъбени лигльовци, изкачащи зад ъгъла, за да ти изкарат акъла. Не, това би било прекалено лесно. Всичко - от звуците до мястото, в което се намираш - е толкова злокобно, че те държи в постоянно напрежение и съспенс. И го прави толкова добре, че играта лесно получава титлата "Шедьовър".

Да, бих могъл да разкажа и за системата от "Екшън" точки, за оръжията и тяхната употреба. Но това не е типичният шуутър и, да, от тях зависи дали ще стигнеш до финала, но са просто за фон, а не основна част от геймплея.

Сайт: http://www.residentevil.com/


 

Сподели.