Billboard включва музикалния даунлоуд в чартовете си

Pinterest LinkedIn +

В определянето на сингъл-чарта Hot 100 на списание Billboard ще се взема предвид и онлайн продажбата на дигитална музика, съобщи dotmusic.com. За първи път, в седмичната класацията на най-големите хитове в САЩ ще се включват и песни, продадени чрез даунлоуд.

“Billboard” е барометър за посоката в музикалната индустрия от времето на плочите на 45 оборота и се ползва с неоспорим авторитет в цял свят. Дълги години, местата в класациите се калкулират според радио-излъчванията и продажби на музикални носители в Щатите.

През 1990 г. това се променя, след широкото навлизането на синглите като музикален продукт. В края на века, наблюдаваната засилена продажба на сингли, поради ниските им цени, се определя като опит за манипулация на чартовете. Ето защо през последните години класациите на “Billboard” се базират предимно на радио излъчванията.

Последната промяна се налага след бума в продажбите на дигитални плейъри като iPod на Apple. Включването на онлайн продажбите в калкулиране на чартовете вече е оказало влиянието си: "Boulevard of Broken Dreams" на Green Day стига Топ 5, заради популярността си онлайн, а не заради редките си радио излъчвания; 50 Cent с новия сингъл "Candy Shop" скача от No. 30 на No. 8 за седмица, тъй като е най-даулоудвана песен.


Според екипа на списанието, промяната ще даде и скок на музиканти от независимите лейбъли, които не стават популярни бързо по радиото. Очаква се промяната да доведе и до разнообразяване на сингъл чартовете, в които преобладава хип-хопа през последните години.
Сподели.