Били Айлиш напомни за привилегиите на белите хора и беше разкритикувана

Pinterest LinkedIn +

Американската певица Били Айлиш напомни за привилегиите на белите хора и беше подложена на убийствени критики. Тя публикува пост по темата в своя акаунт в Instagram.

Съобщението ù идва на фона на безредиците в САЩ в момента, повод за които стана смъртта на чернокожия Джордж Флойд. Той почина при груб полицейски арест, след което в страната избухна движението "Black Lives Matter" ("Животът на тъмнокожите има значение"). Като контратеза други протестиращи започнаха да използват аналогичната фраза "All Lives Matter" ("Всеки живот има значение"). 18-годишната артистка обаче се възмути от този контралозунг.

"Никой не казва, че вашият живот няма значение. Никой не казва, че животът ви не е тежък. Буквално никой нищо не казва за вас. Всичко, което вие, идиоти, правите, е да търсите начин да обърнете всичко към себе си" — възмути се изпълнителката.

Цветът на вашата кожа ви дава повече привилегии, отколкото можете да си представите.  Това не ви прави по-добри от другите. Просто ви  позволява да живеете нормален живот, без да се притеснявате как ще оцелеете“ — с тези думи Айлиш се обръща към белите хора. Тя задава въпроса защо убиват тъмнокожи, ако всеки живот е важен.

Защо преследват имигрантите? Защо белите хора получават възможности, недостъпни за представителите на други раси?... Знаете ли защо? Заради ш***ните ви бели привилегии!“, нарежда певицата.

Много от последователите й се съгласяват с нея, но други на свой ред я разкритикуваха. „Ами ако чернокож човек каже, че всеки живот е важен? Какво ще кажеш тогава? Да говориш, че животът на тъмнокожите е важен, е расизам. Избираш от всички раси само черната и говориш, че само тези хора са важни. Те обаче иската да ги смятат за равни, а не за по-добри от останалите“, реагира последовател с псевдоним koby_2409.

Други обръщат внимание на това, че самата тя е богато бяло момиче и напомнят, че от полицейска жестокост страдат не само тъмнокожи.

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.