Безстрашният Симоне Моро - катерачът, пилотът и спасителят на човешки живот

Pinterest LinkedIn +

Симоне Моро (Simone Moro) е легенда след планинарите. Италианският алпинист си създаде име в катеренето на най-високите планини в света - има 14 изкачвания в Хималаите и Каракорум.

Само че, за разликата с другите, го прави през зимата. Защо поема такъв риск? Отговорът за него е лесен:

"За да навляза в един свят, който бързо изчезва. През зимата Хималаите са напълно бели. Няма никой друг около теб. Хората обикновено стават популярни с изкачвания на 8-хилядници през нормалния сезон.

Но ако го правиш през зимата, това е вече свят за изследователи. Тогава дори всяка нормална пътека е много по-трудна за преминаване. През февруари планирам да изкача Чо Ою - шестия по височина връх в света. Ако успея, това ще е четвъртият ми 8-хилядник през зимата", каза Моро.

Катеренето обаче е само малка част от екстремната натура на Моро. Изглежда той просто не познава страха и иска с това да бъде полезен на другите алпинисти и планинари. Затова и става пилот на хеликоптер, който спасява закъсали хора.

"Желанието ми да стана пилот се появи в Хималаите и узряваше у мен постепенно. Ако има проблеми в тези планини, в 90% от случаите умираш. Затова и се опитах да направя нещо, за да променя това. Исках да помагам.

Получих разрешително да летя за 69 дни. Обикновено в Италия ще ми отнеме 69 дни само да оформя документацията. Затова и станах пилот в САЩ, където системата е доста по-ефикасна.

Аз бързо се учех и бързо натрупах опит. През 2013 година си купих хеликоптер - Eurocopter AS350B3, закарах го в Катманду и там създадох екип с пилоти и техници. Сега редувам един сезон летене и един сезон катерене", казва Моро.

Но каква е максималната височина, на която някой може да бъде спасен? Възможно ли е Моро и неговият хеликоптер да помагат на хора, които са стигнали почти до края?

"Имах клиент от отбор, който се спускаше от Еверест и беше тотално изтощен. Освен това и двете му ръце бяха ампутирани и получаваше наставления и помощ от шерпите. Нямаше никакви сили.

Шерпите търсеха помощ и стигнаха до мен. Когато разбрах каква е височината, помислих, че е невъзможно. Предишният човек, когото спасих беше, само на 1000 метра височина, а сега клиентът беше на 7800 метра."

В крайна сметка реших да опитам. Техническите ограничения за летене на хеликоптера бяха 7000 метра и ако нещо стане над тази височина, ако си летял по-високо, застраховката не го покрива и производителят не е отговорен", споделя италианецът.

Според него рискът и трудността са били толкова големи, че му се е струвало, че ще бъде глупаво да не опита да помогне.

"Трябваше да олекотим хеликоптера - махнахме вратата, седалките, всичко. Заредихме минимум гориво. Атмосферните условия бяха окей, но всичко беше на ръба. Клиентът изцеди и последните си сили, но успя да се задържи за 30 секунди, преди да го качим в хеликоптера и да го приберем".

Затова ако сте решили да правите нещо екстремно като катерене на подобен връх, би било добре да имате предвид, че ако закъсате, Симоне Моро и неговият екип могат да направят и невъзможното, за да ви спасят.

Източник снимки: redbull.com

Сподели.