Безсрамници (Shameless)

Pinterest LinkedIn +

Мислите си, че вашето семейство е шантаво? Помислете отново. Сериалът на Showtime - Shameless, със сигурност ще промени мнението ви. Ако не сте попадали на британската версия на сериала, чийто създател е Пол Абът, няма как да сте подготвени за това, което ви очаква.

Семейство Галахър са толкова далеч от идеята за традиционно семейство, колкото е възможно да бъдат, но въпреки това или може би именно затова са забавни, изобретателни, чаровни и напълно безсрамни. Едни от най-ценните качества на Shameless (и на оригинала, и на американския римейк) са балансът между смешното и сериозното и брилянтното чувство за хумор.

Причината, поради която си заслужава да гледате Shameless на Showtime, дори ако вече сте гледали британската версия на сериала, е силният актьорски състав начело с Уилям Мейси, Еми Росъм и Джеръми Алън Уайт.

Идеята:

Shameless е създаден по идея на Пол Абът, известен с работата си като сценарист на няколко успешни британски сериала като State of Play, Touching Evil и Hit & Miss. Британската версия стартира през 2004 г. и се радва на успех цели осем сезона.

Американският римейк на Shameless първоначално е разработван за HBO, но впоследствие проектът се мести в Showtime. Продуцент е Джон Уелс, добре познат на феновете на сериалите с работата си над ER, Third Watch и The West Wing.

Началото:

Shameless стартира през януари 2011 г., а пилотният епизод е гледан от почти един милион зрители. Още първият сезон на сериала печели номинации за Emmy и Satellite Award.

Това не е изненадващо - британският сериал е отличен с награда BAFTA за най-добър сериал през 2005 г., така че римейк версията логично също се радва на oдобрение от страна на критиката.

Историята:

Ако ви кажем, че Галахър са нетрадиционно семейство с финансови затруднения, това не би било лъжа, а просто един твърде малък процент от истината. Франк Галахар е безработен алкохолик, баща на шест деца, способен на всичко, за да си набави необходимите за пиене средства - например да накара един от синовете си да скочи пред кола.

За децата му (въпреки че е малко съмнително дали всички са негови) се грижи най-голямата му дъщеря - Фиона. Тя е толкова заета с това да се справя с възпитанието на децата, намирането на пари и Франк, че напълно е забравила да се грижи за себе си.

Братята й Филип, който е изключително умен, и Иън, който е гей, се опитват да й помагат в грижите за десетгодишните Деби и Карл, който е подрастващ социопат, и бебето Лиъм..., а майка им е избягала отдавна. Галахър са доказателството, че да имаш голямо семейство е забавно... най-вече когато се случва на някой друг.

Героите и звездите:

Уилям Мейси вероятно свързвате както с донеслия му номинация за "Оскар" Fargo (Фарго), така и с Magnolia (Магнолия), и The Lincoln Lawyer (Адвокатът с Линкълна). Героят му Франк Галахър е пияница и мошеник, винаги успява да се забърка в неприятности, винаги дължи пари на някого и често предизвиква у околните желание да го ударят, включително и у синовете си.

Фактът, че често наистина го удрят (при това съвсем заслужено), не променя поведението му по никакъв начин. Въпреки че все пак не му липсват положителни черти, Франк не е склонен да полага усилия (поне не за дълго) заради никого.

Еми Росъм, която вероятно сте гледали в The Day After Tomorrow (След утрешния ден), е в ролята на Фиона Галахар. Фиона е най-голямата дъщеря на Франк и единственото близко до родител нещо, с което разполагат останалите Галахар. Тя не само се справя с всички финансови и емоционални проблеми на братята и сестрите си, но често й се налага да се справя с последиците от безотговорността на Франк. Затова дори когато й се случва нещо хубаво, не може да му се зарадва истински.

Русолявият Джеръми Алън Уайт пък е в ролята на Филип Галахър, когото всички наричат Лип. Филип е гениален и не просто се справя с ученето, а го е превърнал в начин да печели пари, като дава уроци на по-малки ученици или взема SAT тестовете им вместо тях, при това с впечатляващо високи резултати.

Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.