Балканкан (Bal-Can-Can)

Pinterest LinkedIn +

Македония, Великобритания, Италия, 2005, 89'
Режисьор: Дарко Митревски
Сценарий: Дарко Митревски
Участват: Владо Йовановски, Звезда Ангеловска, Адолфо Марджиота, Бранко Джурич и други
Комедия, драма, със субтитри
Език: македонски, албански, италиански, английски

“Балканкан” е новият филм на един от най-добрите съвременни македонски режисьори Дарко Митревски. Награждаван многократно за някои от предишните си творби, той получава истинско признание с продукцията си “Сбогом 20-ти век” (1998). Преди това работи и като асистент-режисьор на американския кинохит “Миротворецът” (1996) с Джордж Клуни и Никол Кидман. Девет години след това Митревски “нагазва” във водите на Емир Кустурица (“Черна котка, бял котарак”) и неговия самоироничен балкански хумор.
 
“Балканкан” е трагикомедия, която те кара да се чудиш дали да се смееш или да плачеш. Тази симбиоза се оказва печеливша и лентата се превърна в най-гледаното собствено кинозаглавие в Македония за всички времена. Аудиторията от 120 хиляди посетители в залите накара световните разпространители да обърнат внимание на филма и той да бъде излъчен и в други държави.
 
Годината е 1950 и в част от тогавашните земи на Югославия, сегашна Македония, кръвните братя Серафим (Бранко Огняновски) и Витомир (Васко Тодоровски) въртят черна търговия със Запада, за да се прехранват. Техните далавери привличат вниманието на коварния Шефкет (Бранко Джурич), който управлява местната мафия. По негово предложение те обират влак, като рискът е минимален и се очаква да станат богати след обира.
 
Всичко се оказва клопка и Серафим е заловен от полицията, а Витомир едва успява да избяга в Италия. Там той взима “назаем” името Вито Дженовезе и започва нов живот. Години след случката с влака, вече на смъртен одър, той изпраща сина си – младия Сантино Дженовезе (Адолфо Марджиота), да намери семейството на приятеля си Серафим. Ситуацията в Македония е сложна заради избухналата гражданска война и Сантино не знае какво да очаква там.
 
Старият Серафим отдавна е умрял в затвора, а синът му Трендафил Карамфилов (Владо Йовановски) е страхливец и се крие да не го вземат в армията. За да се спаси той се качва на семейната кола заедно с жена си Ружа (Звезда Ангеловска) и тъща си Зюмбюла (Йелисавета Стаблич) и поема към България, където се надява да намери нелегална работа.
 
По пътя обаче възрастната тъща умира от жегата и Трендафил я увива временно в персийски килим, за да избегне бюрократични проблеми. Килимът изненадващо е откраднат с мъртвата жена вътре и зетът тръгва да го търси.
 
Тогава се появява и Сантино от Италия, които идва да изпълни заръката на баща си. Двамата тръгват по следите на килима, прекосявайки половината балкански държави, без и да предполагат с какво ще се сблъскат по пътя си.
 
 
Сподели.