Balkan Transit – Bulgarian Folk Music Revisited

Pinterest LinkedIn +

Българският музикален фолклор има много приятели по света. Те създават групи и разучават български песни и танци.

Музикална къща „Гега Ню” вече представи един такъв състав – оркестър „Тополово” от Франция. Продължаваме с още една група – Balkan Transit от Дания.

Групата е основана през 1988 г. в гр. Аархус. Петимата музиканти с голяма любов и старание изучават български песни и мелодии. В тяхната работа им помагат и известни български музиканти, като те особено много ценят сътрудничеството си с Янка Рупкина, Манол Михайлов и кавалджията Стоян Величков. Резултатът от това сътрудничество е този албум.
 
Музикантите добре познават българския фолклор, а техните аранжименти са много интересни. Ясно проличава стремежът им не само да запазят фолклорната атмосфера, но и да прибавят своето виждане. Особено любопитни са песните на Симон Лойнбах по народни текстове. Познавач на българския език и българската музика, той е успял да създаде запомнящи се мелодии. Участието на известните български фолклорни певци Янка Рупкина и Манол Михайлов придава усещането за автентичност независимо, че част от изпълняваните от тях песни са авторски. Янка Рупкина тук се изявява и като авторка на песни, но това не е необичайно. Във фолклорната традиция най-добрите изпълнители често са били и създатели на нови песни и мелодии.

Албумът на Balkan Transit представя нов прочит на традиционната българска музика. Самите музиканти я определят като „смес от тази любов (към българската народна музика), опитът ни през годините и нашите корени в скандинавската и западноевропейската музикална традиция”.

Траклист:

Featuring Yanka Rupkina:
[1] Vida e rano ranila 
[2] Bulko Erinko 
[3] Muri Maro 

Balkan Transit:
[4] Neranza and Trakiiska ruchenitsa
[5] Petruno pile shareno
[6] Didinata

Featuring Manol Mihailov:
[7] Shterku Radu
[8] Udolo ide pashata 
[9] Gledajte, ochi
[10] Dona na porti stoeshe

Balkan Transit:
[11] Tumnina
[12] Rado, Rajne le
[13] Novozagorska ruchenitsa and Stella Nova

Featuring Yanka Rupkina:
[14] Bjal veter 
[15] Svurnah stado
[16] Peperuda

Сподели.