Българско знаме на сцената на "Оскарите". Вижте кои са големите победители!

Pinterest LinkedIn +

В Лос Анджелис бяха връчени 91-те награди на Американската академия на филмовите изкуства и науки.
За най-добър филм беше обявена лентата с българско участие "Зелената книга". Актьорът Димитър Маринов, който от години гради кариера в Холивуд, влиза в ролята на руснак виолончелист в режисираната от Питър Фарели комедийна драма. Още на червения килим Маринов обяви пред репортер от "Нова телевизия", че ако филмът спечели "Оскар", той е подготвил българско знаменце, което ще развее на сцената, и спази обещанието си.

"Зелената книга" получи статуетки и в категориите за най-добър оригинален сценарий, както и за поддържаща мъжка роля на Махершала Али.

Алфонсо Куарон беше отличен като най-добър режисьор за филма "Roma", който взе статуетки а за най-добър чуждоезичен филм.

За най-добра актриса в главна роля беше обявена Оливия Колман за ролята й във "Фаворитката" ("The Favourite"), въпреки че почитателите на Глен Клоуз се надяваха, че този път тя ще получи почетната статуетка.

За най-добра мъжка роля бе отличен Рами Малек за изпълнението си като Фреди Меркюри в "Бохемска рапсодия". Филмът се оказа сред фаворитите на вечерта, тъй като спечели още три награди – за монтаж, звук и звуков монтаж.

"Оскар" за поддържаща женска роля отиде при Реджина Кинг за "Ако улица "Бийл" можеше да говори" ("If Beale Street Could Talk"). Най-добър анимационен филм стана "Спайдър-мен: В Спайди-вселената".

Фаворитът на много киномани филм "Първият човек" не отбеляза голям успех и получи само един "Оскар" за най-добри визуални ефекти.

"Черната пантера" спечели в категориите за сценография, костюми и оригинална музика.

Като най-добра песен от филм беше отличена "Shallow" на Лейди Гага.

Списък с победителите може да видите тук.


Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.