Българският детски игрален филм „Случаят Тесла“ с кино премиера през 2022 година

Pinterest LinkedIn +

Режисьорът Андрей Хадживасилев вече засне основните и най-мащабни сцени от детския филм "Случаят Тесла", който е самостоятелно продължение на филма "Случаят Кюри". Филмите са сюжетно свързани в поредица, но могат да бъдат гледани и напълно самостоятелно. "Случаят Тесла" ще е подходящ за публика от всички възрасти, а дългоочакваната премиера е планирана за края на тази година. Докато зрителите я очакват, ще могат да гледат филма "Случаят Кюри" в неделя (10.04.2022) от 14:00 по БНТ1.

Вече е ясен пълният актьорски състав на лентата "Случаят Тесла". В нея участват 30 деца, сред които скаутите на гр. Шумен "Мадарски конник" и скаутски клуб "Compass" - гр. Варна. Главните роли се изпълняват от Мартин Паунов (Тони) и Поли Иванова (Рая). Сред новите филмови персонажи са скаутите Виктор (Борис Минков) и близнаците Деян и Дилян (Йоан и Деан Стойкови), както и учениците Мила (Рая Георгиева) и Нора (Фани Узунова). В образа на нежната г-ца Ани влиза Неда Спасова, а в този на строгия г-н Веселинов - Мартин Гяуров.  В актьорския състав взима специално участие Любен Чаталов.

Добре познатите герои Тони и Рая отиват заедно на ученически лагер в планината, където срещат група скаути. Главатарят им Виктор ревнува от Тони, решава да провали научните му опити и да спечели сърцето на Рая, докато тя разнищва легенда за страшен върколак, дебнещ в гората. Тони е решен да завърши на всяка цена своя научен експеримент за синтез на безжично електричество, вдъхновен от Никола Тесла, но приятелството му с Рая е поставено на карта.

Зад „Случаят Тесла“ стои отново утвърденият eкип на режисьора Андрей Хадживасилев: Божидар Симеонов - оператор; Георги Стрезов - композитор. Продуцент е Пламен Йорданов, а сценарият е дело на Виктория Пенкова и Пламена Велковски. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на ИА НФЦ и партньорството на дирекция "Природен парк "Витоша", ЧСУ "Цар Симеон Велики".

През 2021 година Андрей Хадживасилев беше поканен за член в ECFA (Европейска асоциация на детския филм). ECFA е организация от професионалисти в областта на детското и младежко филмово изкуство и медийно образование, базирана на споделяне на знания и взаимна солидарност между своите членове. ECFA е посланик, който помага да се осигури достъп до по-голямо разнообразие от европейско кино за деца по целия свят.

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.