Български филм с премиера в Кан

Pinterest LinkedIn +

Българският късометражен филм "Cheese", създаден от участници в стажантските програми на "Ню Бояна филм", бе приет за участие във Филмовия фестивал в Кан (Festival de Cannes). Той ще бъде част от програмата "Short Film Corner" и ще бъде излъчен в палата "H" на 24 май от 14:15 часа, а акредитираните за събитието посетители ще могат да го гледат в най-голямата кинозала на "Short Film Corner".

Режисьор и сценарист на филма е Надя Тодорова, оператор – Христин Николов, а актьори са Даяна Ханджиева в ролята на Ели и Лучано Иванов в ролята на Джей. Сюжетната нишка проследява пристигането на Джей в жилището на Ели. Той смята, че двамата трябва да проведат сериозен разговор за своето бъдеще, докато Ели търси бебе плъх, което е изгубила в апартамента. Какво се случва между тези трима герои, публиката може да разбере само за 4 минути. Късият разказ в киното е сложна задача, но в този случай творците са се справили повече от успешно.

Стажантската програма на "Ню Бояна филм", ръководена от образователната инициатива на киноцентъра "FilmForge", се провежда три пъти в годината. Тя е с продължителност три месеца и има за цел да открива и обучава бъдещи професионалисти за филмовата индустрия. Част от обучението включва създаването на до три късометражни филма от стажантите. Те пишат сценариите сами или ползват написани от студентите по сценарно писане в другите обучителни програми на студиото. Сценариите трябва да отговарят на определени условия: да са до четири страници, да са с до четирима герои и действието да се развива на една локация.

Комисия от професионалисти в студиото отсява сценариите, а след това също на състезателен принцип избира режисьори на филмите сред стажантите. Обявява се открит кастинг за актьори и се преминава към подготовка и снимки, като всеки филм трябва да бъде заснет за един снимачен ден.

По този начин в студиото са заснети вече 9 късометражни филма, които после биват изпращани за участие в различни престижни международни фестивали. "Cheese" имаше шанса да бъде приет за участие в "Short Film Corner" и след излъчването му в Кан ще бъде публично разпространен и в социалните мрежи заедно с останалите късометражни филми, създадени от стажантите.

Събитието "Short Film Corner" е форум на късометражни филми и техните автори в рамките на Филмовия фестивал в Кан и се провежда тази година между 20-25 май. Филмовите творци участват в срещи между професионалисти, майсторски класове, обучителни панели и семинари, като дискутират възможности за ко-продукции, фестивални стратегии и форми на разпространение на филмите си. "Short Film Corner" не е специална селекция, нито конкурс за късометражни филми, въпреки че за участие се преминава през подбор от организаторите. Основната цел на събитието e да стимулира запознанството и бъдещото сътрудничество между професионалисти от целия свят в името просперитета на филмовата индустрия.

"Определено подготовката е най-ключовото нещо в един снимачен процес, още повече когато имаш ограничено време за снимане (а то реално дори в големи продукции няма такова нещо като достатъчно време). Подготвиш ли се добре, могат да се постигнат чудеса. Cъщевременно всяка трудност, която не си преценил, че ще се появи, ти дава възможност да извикаш въображението си на помощ. Налагаше ни се да разчитаме на супер бързи решения по време на снимките, защото, естествено, не вървеше като по вода. Но с добра комуникация в екипа и с отвореност към идеите на всички се намират решения за всякакви проблеми. Ще запомня определено края на снимачния период най-добре, защото беше странно. За мен беше за първи път да имам 18-часов снимачен ден, пък бях и режисьор и в никой момент не можех да си позволя нито да се уморя, нито да си изпусна нервите, нито нищо такова. Когато казахме "It's a wrap", седнах на един стол и изведнъж се превърнах в зомби, хаха:). Нямах идея къде се намирам, енергията, която ме държеше всички тези часове, изведнъж ме напусна и нямах идея как ще се прибера вкъщи. Беше наистина много странен момент" - споделя режисьорката Надя Тодорова.
Сподели.