Български фестивал ще бъде официален партньор на наградите "Оскар" в Източна Европа

Pinterest LinkedIn +

Българският фестивал "In the Palace International Short Film Festival$ бе избран от Филмовата академия в САЩ за официален партньор на наградите "Оскар" в Източна Европа. Като такъв фестивалът получава правото да изпрати предложения в три категории за официалната селекция през 2019 година.

Това означава, че най-добрият късометражен игрален филм и най-добрият късометражен анимационен филм от международната селекция, както и победителят в националната ни надпревара ще имат възможност директно да влязат за разглеждане и да се борят за номинациите за "Оскар" в съответната категория още за следващото, 91-во поред връчване на наградите. Tова признание нарежда "In the Palace" до фестивали като "Сънданс", "Берлинале", както до кино събитията в Клермон-Феран, Локарно и други от този ранг.

Фестивалът "In the Palace" се провежда по традиция в Двореца и Ботаническата градина в Балчик през последната седмица на месец юни. На тазгодишното издание от 23 до 30 юни платформата отново ще даде място за изява както на младите кинотворци, така и на утвърдени професионалисти от цял свят.

Категориите, в които се провежда основната надпревара за най-добър късометражен филм, са четири: игрален, документален, анимационен и експериментален, а наградният фонд се равнява на 10 000 евро в злато. Журито е съставено от уважавани специалисти от цял свят, а крайният срок за изпращане на заявки е 15 март. Селектираните творби ще бъдат обявени на 1 май 2018 година. 

Сподели.