Българската мусака се оказа най-вредната храна в Европа

Pinterest LinkedIn +

Най-вредната храна в Европа се оказа мусаката. Любимата на всички българи храна оглави класацията на европейските кулинарни специалитети с най-голям въглероден отпечатък върху световния климат, става ясно от британското проучване Uswitch.

То изчислява въглеродния отпечатък на няколко традиционни европейски ястия, а негативната класация се оглавява от храни, приготвяни с говеждо месо. Така вредни за климата се оказват любими на различни европейски народи гозби като фламандската говежда яхния, немския гулаш, латвийските котлети и др. Не е съвсем ясно защо и българската мусака попада сред тях, при положение че тя рядко се приготвя само от телешка кайма, а най-често от свинска или смес (телешка и свинска).

Анализът е направен въз основа на продуктите, необходими за приготвянето на всяка рецепта с помощта на онлайн инструмента MyEmissions. На тази платформа всеки може да въведе продуктите, необходими за приготвянето на дадена храна, и да установи до каква степен тя оказва негативно влияние върху околната среда и климата.

Именно този анализ показва, че при приготвянето на мусака се отделя толкова въглероден двуокис, колкото при 47 километра шофиране, разкрива проучването. Според източника в българската мусака се влага голямо количество говеждо месо, а именно животновъдството е отговорно за 15% от емисиите на парникови газове според данни на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (FAO). И така, рецептата за нашенската мусака оглавява негативната класация и се оказва по-вредна дори от сочните телешки пържоли. Нищо не се споменава за редица ястия, приготвяни единствено и само от месо, а вероятно рецептите за кебапчета, кюфтета, кебапи и други месни специалитети, приготвяни в редица европейски страни, не са известни на изследователите.

Отделяйки 11 971 грама CO2 на порция, българската мусака е по-вредна от гръцката, тъй като използва и картофи вместо патладжан. Не става ясно защо и картофите са заплаха за световния климат. Въглеродният отпечатък на гръцката версия се оценява едва на 2450 грама CO2 на порция. На второ място се нарежда фламандската телешка яхния, известна като stoofvlees или carbonnade (на снимката), при чието приготвяне се отделят около 11 202 грама CO2, докато немският гулаш вреди на климата с 8 055 грама CO2.
Фламандска телешка яхния

Ето други европейски ястия се нареждат още в топ 10 на най-вредните храни в Европа (в скоби се посочват отделяните грамове CO2 за приготвянето на една порция):

1. Българска мусака (11 971)

2. Фламандска телешка ясния (11 202)

3. Немски гулаш (8055)

4. Португалски франсезиня (6 260)
Португалска францезиня

5. Латвийски котлети (3877)

6. Финландско макаронилатико (гювеч с макарони) (2552)

7. Гръцка мусака (2450)

8. Британска риба и чипс (fish and chips) (2021)

9. Ирландски кодъл (1487)
Ирландски кодъл

10. Испанска фидеуа (1320)

Сподели.