Българо-белгийски джаз от София до Бургас

Pinterest LinkedIn +

Съставът на звездната петорка включва белгиецът Бернар Гюо – саксофон, Събин Тодоров – пиано, Веселин Веселинов-Еко – бас, Венцислав Благоев – тромпет и Димитър Димитров – барабани.

Българо-белгийската джаз формация ще обиколи България и ще изнесе концерти последователно в София –  (31 октомври, Tea House и 1 ноември, Sofia Live Club), Стара Загора – 2 ноември (Драматичен театър), Бургас – 3 ноември (Операта) и отново в столицата, на 4 ноември (Студио 1 на БНР).

В програмата са включени композиции на Събин Тодоров и Бернар Гюо.

Бернар  Гюо завършва Кралската Консерватория в Брюксел, след което започва кариерата си на концертиращ музикант в различни формации и преподавател.

Има един издаден диск с авторска музика (Summer Residence, 2008), а това ще бъде третото му посещение на България, където обожава да свири.

 

Събин Тодоров е родом от Бургас, но след като завършва Консерваторията в София, учи пиано в Кралската консерватория в Брюксел.

Концертира с различни формации, сред които квартет, включващ Бернар  Гюо и трио със Сал Ла Рока и Лионел Бьовенс, с които има един издаден диск и множество концерти в цяла Европа.

Веселин Веселинов-Еко е един от най-популярните съвременни български джаз басисти, познат от проектите си със Стефан Вълдобрев, Белослава, Арабел Караян, Йълдъз Ибрахимова, както и с повечето известни български поп, джаз и класически музиканти.

 

Венцислав Благоев е ученик на създателя на тромпетовата школа в България – проф. Петър Кърпаров. Завършва Музикалната академия и Консерваторията Брукнър в Линц, Австрия.
 

 

Димитър Димитров завършва ударни инструменти в Музикалната академия, след което – магистратура по джаз барабани в Консерваторията Рихард Щраус в Мюнхен. От 1999 до 2003 е барабанист на Биг Бенда на БНР, преподавал е в НБУ. 

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.