Българка получи престижна награда за експериментално кино в САЩ

Pinterest LinkedIn +

Документалният филм "Вино от глухарчета" ("Dandelion wine") на българската режисьорка Петя Ангелова взе наградата за най-добър експериментален филм от американския филмов фестивал "Норт бийч" (North Beach American Film Festival), който се състоя в американския щат Мериленд в края на юни. 

Освен режисьор Ангелова е продуцент и сценарист на 27-минутната лента, вдъхновена от едноименната книга на Рей Бредбъри. Материалът за филма е заснет в продължение на два месеца в САЩ (Маями, Сент Августин, Джаксънвил, Фернандина бийч, Форт Лотърдейл, Шарлот и др.) и в Европа (Мюнхен –  международно въздушно пространство), а консултант на филмовата продукция е проф. Людмил Христов – ръководител на департамент "Кино, реклама и шоубизнес" на НБУ.

"Вино от глухарчета" е филм, който цели да покаже, че една дестинация никога не е място, а е нов начин да видиш нещата. Той представя пътуването като начин човек да хармонизира въображението си с реалността – вместо да мисли как нещата могат да бъдат, да ги види такива, каквито са. 

"Всяко дълго пътуване започва с една-единствена стъпка, а всичко във филма започва с деня, който се събужда... Амбицията на този филм е да покаже колко много има да се открие, да се въобрази и да се изпита в страната на неограничените възможности или в която и да е друга страна, да покаже важността на нещата, които правим за първи път. Да документира онези важни и запомнящи се случки, които по-късно се превръщат в легенди. Да покаже умението да успееш да сграбчиш онзи крехък, нежен миг и да го запечаташ в бутилка", казва Петя Ангелова за своя филм.

Тя има дългогодишен опит в телевизията. Завършва специалност кино и режисура в "Нов български университет". През годините работи в Канал 1 на БНТ, режисира предавания в "Евроком", работи като режисьор, автор и водещ на две предавания в телевизия TV SAT COM – "Черен хайвер" и "45 минути". Снима авторски филми.

На фестивала "Норт бийч" се представят най-добрите американски независими филми, в които акцентът е върху съжителството на различни култури и многообразието на живота в Америка. По време на тридневния кино форум се организират и специални прожекции на брега, различни съпътстващи събития и забавления.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.