Бъдещето на гейминга е OnLive

Pinterest LinkedIn +

Въпреки че видео и компютърните игри не спират да се развиват, общата концепция на игра до момента винаги е била една и съща – нужда от специфичен (обикновено скъп) хардуер. С новия сервиз OnLive това е на път да се промени, защото появата му обезсмисля нуждата от такъв.

Истината е, че  ако OnLive проработи по предназначение и получи необходимата подкрепа от издателите на развлекателен софтуер, може никога да не се наложи да си купуваш отново Hi-end PC, за да играеш най-новите игри или да влагаш паричен ресурс в която и да е конзолна платформа. И това, в никакъв случай не е преувеличение.

На течащия в момента Game Developers Conference, OnLive беше демонстриран пред погледите на присъстващите и първоначалните отзиви са изключителни положителни. На практика, OnLive ще представлява сервиз, в който всичко ще се случва онлайн. Най-простото обяснение, което може да се даде е следното – клиентът задава поръчка кое заглавие иска да играе, която е обработена от high-end сървър и играта започва мигновено.

 Но не това е начинът, по който тя достига до съответния играч. Когато е стартирана дадена игра, сървърът започва да изпраща видео стрийм до компютъра на потребителя. Става въпрос за нещо като YouTube, но за игри.

 

OnLive ще бъде съвместим със всеки USB геймпад

 
Сървърът работи с всяка една Windows или Mac базирана машина. Ще се предлага  малък браузър плъгин, който върши цялата свързочна дейност. Отделно, всеки потребител може да закупи малко по размери устройство, наречено OnLive MicroConsole, като чрез него ще може да се свързва директно към телевизора чрез HDMI.

Когато играчът зареди сервиза и избере определено заглавие, което желае да играе, то, както вече споменахме, стартира автоматично. Играта се помещава изцяло на OnLive сървърите, така че потребителят няма нужда да сваля какво и да било. Използвайки подходящ контролер (мишка, клавиатура, гейм-пад), всеки ще може да играе предлаганите игри, все едно те са инсталирани на собствената му машина.

Заявката на потребителя се обработва от плъгина (или самостоятелното устройство OnLive MicroConsole) и сървърът изпраща видеосигнал до локалната машина.
За да се получи подобна магия, OnLive са работили усърдно в продължение на седем години, за да избегнат евентуални потребителски проблеми.

 

Част от най-попуярните издатели ще предлагат софтуер през OnLive

Тяхната първа стъпка е била създаването на уникален алгоритъм за видео компресия, който обработва сигнала мигновено. Настоящият стадий на софтуера показва, че лагът е само една милисекунда. Разстояние от време, което човешкия мозък не може да усети по никакъв начин.

Разбираемо, ще се изисква бърза интернет връзка – 1.5 mbps скорост позволява игра в стандартна 480p резолюция. За HD резолюция от 720p е необходима интернет връзка от порядъка на 5 mbps.
 

Най-хубавото нещо на OnLive е, че на практика изисква единствено бърз интернет и какъвто и да е компютър с възможност за браузинг. На теория, потребителят ще може да играе ресурсната Crysis на всеки netbook, предлаган на пазара във висока резолюция и всички ефекти. Посетителите на GDC споделят, че въпросната игра е била демонстрирана, като за целта е бил използван MacBook Air на Apple.

Последният трудно можем да наречем игрална машина и въпреки това той е "подкарал" играта, изискваща многократно по-мощни компютри без никакъв проблем. Всички останали демонстрации са доказали капацитета на сервиза да предложи абсолютно безпроблемна игра при добри кадри за секунда на произволна машина.

Самият факт, че геймър с машина от преди десет години ще може да играе Gears of War на висок детайл и бърз фрейм-рейт е наистина революционно постижение. Единственото, което ще се изисква от него е да има интернет връзка.

Схема на целия, изключително елементарен за изпълнение процес


Що се отнася до MicroConsole-ата (пак ще повторя, че тя не е задължителна), споменатата ще представлява кутия с размерите на PSP, която ще играе ролята на гейм конзола. Тя ще включва два USB порта, един mini-USB, оптичен изход за звука и HDMI такъв.

Също така, "кутийката" ще предложи поддръжка на Bluetooth  за безжични контролери, слушалки, клавиатури и мишки. Цената на конзолата все още не е определена, но се говори за нещо от порядъка на 50 до 100 долара. Респективно, евро за Европа.

 Иначе, самият сервиз ще работи по-подобие на Xbox Live – ще се заплащат месечни вноски, размерът на които все още не е определен. Наред с избирането на предложените заглавия, потребителят ще разполага с листа от приятели, онлайн профил, аватар и прочее. Не на последно място, ще се предостави и възможността за записване на 10 секунди клипове от най запомнящите се моменти от дадена игра.

Микро конзолата и безжичния контролер


Не можем да не кажем нещо и за самите игри. До този момент, девет издателя са подкрепили идеята и ще предоставят своите нови заглавия. В това число влизат Electronic Arts, Take-Two, Ubisoft, Epic, Atari, Codemasters, Warner Bros. и Eidos. Все още не е известно кои точно заглавия ще бъдат налични със старта на OnLive, но от сега се обещава, че физическите премиери на игрите ще съвпадат с тези на тук разглеждания сервиз.

Говори се и за възможност за онлайн наемане на игра за определено време. Като плюсът разбира се е, че изискваната сума ще бъде далеч по-ниска отколкото "пълното" притежание на играта. Като плюс, към всяко заглавие ще се предлага и безплатна демонстрационна версия. За съжаление, на GDC не бяха съобщени никакви конкретни цени за игри "под наем" и такива за "постоянно" притежание. Истината е, че от стойността на въпросните ще зависи най-вече и успеха на OnLive.

Изглед на интерфейсното решение избрано за OnLive


OnLive трябва да направи премиера в края на 2009 г. В момента тече затворена бета, като през лятото въпросната ще стане публично достояние за хората, които имат желание да тестват качествата на сервиза. Ще завършим с най-важното, което ще се опита да промени OnLive, а именно, че скъпият хардуер вече няма да има такова значение. Така или иначе, с машина за 5000 лева и с такава за 500, единственото, което се изисква от потребителите, е да плащат навреме сметките си за интернет.

Текст: Ивайло Коралски

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.