Аз съм българче, обичам... българското кино

Pinterest LinkedIn +

И вие ли обичате да ходите на кино? И на вас ли ви е омръзнало от холивудски завръзки и искате да се завърнете към корените си? Ето няколко бяло-зелено-червени филма от последните години, на които можете да се насладите с пълно сърце и без субтитри.

"Джулай", "Съдилището", "Жажда", "Каръци", "Безбог", "Белгийският крал", "Воевода", "Маймуна" – филми за всички поколения и от всички поколения. Някои от тях са вече пораснали, някои тепърва прохождат, някои се появиха на бял свят съвсем скоро, а някои са бъдещи хитове.

 

Джулай (2013)

Три жени и едно необятно синьо море, започващо от полубезлюдно село. Порив за свобода? Нови надежди? Оказва се, че от престъпността, корупцията и арогантността не можеш да избягаш. Дали все пак изгревът на първи юли ще просветли душите им?

В главните роли са Параскева Джукелова, Касиел Ноа Ашер и Яна Титова. Режисьор и сценарист на филма е Кирил Станков.

 

Съдилището (2014)

"И това ще мине. Всичко минава"... Дали? Може ли Митьо (Асен Блатечки) да спаси себе си, спасявайки живота на други хора? Всичко ще се реши на Съдилището, скрито в Родопите. То помни всичко. Искате ли да знаете истината? Асен Блатечки, Мики Манойлович и Ованес Торосян ще ви я разкажат. Режисьор е Стефан Командарев, а филмът е заснет от ръка, което му придава особена автентичност на фона на музиката на Стефан Вълдобрев.

 

Жажда (2015)

Те всекидневно изпират ежедневието, измерено в чаршафи. Чаша вода не може да утоли житейската им жажда. Дали майката, бащата и 16-годишният им син ще намерят себе си между простряното спално бельо? Двама сондьори – баща и дъщеря – ще се опитат да решат проблема със спиращата вода... и с жаждата за живот.

Режисьор на филма е Светла Цоцоркова. "Жажда" вече е отличен с няколко награди като "Златна роза" за 2015, "Минск 2015" и "Арас 2015".

 

Каръци (2015)

Българите не обичат да им е весело. Нюансите на родното ежедневие са черно, бяло и много сиво. Постсоц тийнейджърите от малкия град вървят по ЖП линиите. Срещу влака. Единственото свястно момче е хронично и неизлечимо болен карък. Всичко добива цвят и звук в деня на един особен концерт.

В главните роли са Елена Телбис, Ованес Торосян, Деян Донков, Георги Гоцин и Пламен Димов. Допълнителен повод за гордост за режисьора Емил Христов е фактът, че "Каръци" е българското предложение за наградата "Оскар за чуждоезичен филм".

 

Безбог (2016)

Още с дебюта си филмът на Ралица Петрова спечели наградата "Златен леопард" на филмовия фестивал в Локарно. Историята се развива във Враца и разказва за медицинска сестра с бяла (всъщност зелена) престилка и хоби на черния пазар. "Вие вярващ ли сте? В себе си, не в Бог?".

Къде е вашият бог? За изпълнението си в главната женска роля актрисата Ирена Иванова също е отличена в Локарно.

 

Белгийският крал (2016)

Добре, за този филм ще ви трябват български субтитри. Това не променя факта, че "Белгийският крал" се оказва на родна земя, пременен във фолклорна носия. Николас III (Peter Van den Begin) се изгубва на Балканите, за да намери истинската си същност.

Българската следа във филма не се изчерпва само с красивите природни (и не само) декори, а и с участието на Валентин Ганев и Нина Николина. Режисьори на "Белгийския крал" са Peter Brosens (Петер Бросенс) и Jessica Woodworth (Джесика Удуърт).

 

Воевода

Български филм за корени, за 19-ти век, за България в рамките на Османската империя и за една чета, оглавена от жена. Малко български творби са по-български от произведенията на писателя Николай Хайтов. Може би затова сценаристът и режисьор Зорница София Попганчева е избрала именно неговия разказ "Румена войвода" за пътеводна нишка на филма си.

Дори само гледането на трейлъра носи странно усещане в  стомаха – глад за история, за връзка с миналото. Филмът още се снима, но се надявам скоро да се превърне в завършена капсула на националната българска памет, която можем да гледаме по кината и да съхраним в съзнанието си и във филмовите си колекции.

 

Маймуна (2016)

Свободни ли сте вечерта на 30 септември? След като изгледате трейлъра на "Маймуна" веднага ще уплътните петъка с посещение на премиерата на поредния горд кандидат в списъка ми с български филми. А и ще подкрепите родното кино. С един куршум два заека... или по-точно две маймуни. Режисьор на филма е Димитър Коцев-Шошо, а главните роли са поверени в талантливите ръце на Юлиан Вергов, Александра Костова, Ани Пападопулу, Радина Боршош и Станимир Гъмов.

Единственото, което разбирам от трейлъра, е, че всички са луди и това е съвсем нормално. Чудатостите в "Маймуна" са положителни качества, а не негативи. Е, добре дошли в Маймунарника и ще се видим на 30 септември в кино салона. 

Сподели.