Филмът "Безбог" на Ралица Петрова с изключителни успехи на световната сцена

Pinterest LinkedIn +

Българската драма Godless (Безбог) на режисьорката Ралица Петрова спечели наградата "Златен леопард" на 69-ото издание на филмовия фестивал в Локарно, Швейцария, както и награда за най-добра женска роля за Ирена Иванова.

Пълнометражният дебют на Петрова, който е копродукция с Дания и Франция, допринесе за разпространението на българско кино на международна сцена и е един от най-големите успехи през последните години.

Но всичко тепърва започва, тъй като лентата е в официалната програма на престижния филмов фестивал в Торонто - TIFF (Toronto International Film Festival), който ще се проведе от 8 до 18 септември. 

"Безбог" е номиниран в категорията за открития Discovery и има за опоненти филми на Махмуд Ал Масад, Николас Версо, Раул Аревальо и др.

GODLESS official trailer from Ralitza Petrova on Vimeo.

Освен че ликува вече в Локарно, "Безбог" взе две важни награди и на филмовия фестивал в Сараево - тази на журито и за най-добра женска роля. 

Драмата разказва историята на неудовлетворената от живота Гана (Ирена Иванова), която работи в дом за болни от деменция в малък град и в същото време търгува с личните им карти. Всичко се променя с пристигането на един пациент, който помага на жената да погледне по друг начин на живота. 

Българската премиера на филма е на 24 септември 2016 г. на филмовия фестивал "Златна роза" във Варна.

Сподели.