Автомобилните компании не се отказват от седаните въпреки възхода на SUV моделите

Pinterest LinkedIn +

През последните години SUV моделите бавно, но сигурно завладяват пазара на автомобили. Въпреки това повечето автомобилни производители все още не са готови да изоставят напълно седаните и ще продължат да предлагат такива модели в Европа още дълго време, съобщава "Automotive News Europe".

Пазарът на седани в Европа за 2017 г. е 540 000 бройки. Очакванията на "LMC Automotive" са пазарът да се свие с 10% тази година след 12% спад през 2017 г. Прогнозите са, че през 2021 г. пазарът ще падне под 400 000 броя седани.

Само през първите 5 месеца на тази година седаните в среден клас, т.е. Vоlkswagen Passat, Skoda Superb, Opel Insignia и подобни, са генерирали едва 3,2% от пазара в Европа, съобщава "JATO Dynamics". Това прави сегмента чак девети в класацията. Най-популярни остават малките коли с 19% дял.

При седаните най-продаван е Passat, следван от Superb и Insignia. След това са Ford Mondeo и новият VW Arteon. През септември към сегмента ще се присъедини и Peugeot 508, а следващата година в Европа ще дойде Toyota Camry, която ще замени Avensis. Анализаторите от LMC очакват след 2022 г. семгентът на седани да се стабилизира и макар по-малък, ще продължи да има място на пазара.

Пазарът на седани е повлиян сериозно и от спада на интереса към дизелови двигатели. Продажбите на дизелови автомобили в Европа за първите 5 месеца на годината са паднали с 22%, докато продажбите на бензинови модели са скочили с 63%. Все пак дизелът все още е лидер с 60% дял, който обаче спада доста бързо.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.