"Аватар" е на часове от потапянето на "Титаник", отново е непоклатим и в САЩ

Pinterest LinkedIn +

И след шест поредни седмици, революционният блокбъстър на Джеймс Камерън - Avatar остана самотен на върха на американския боксофис. В световния обаче е на часове от абсолютен рекорд.

Американски боксофис

Първият 3D филм в историята на киното очевидно продължава да се радва на сериозен интерес в САЩ, след като и за периода 22-24 януари събра приходи от 36 милиона долара.

С едва половината от тази сума може да се похвали заемащият втората позиция апокалиптичен sci-fi трилър Legion, разказващ за борбата между пратените от Бог ангели да унищожат земята и защитника на хората Свети Михаил, на режисьора Скот Стюарт. Той събра 18, 2 милиона долара, което като цяло съвсем не е лош резултат за дебютен уикенд и абсолютно достатъчен, за да измести от второто място новия филм на Дензъл Уошингтън - "Книгата на Илай".

Продукцията на Warner Bros завършва челната тройка в щатския боксофис с резултат от 17 милиона.

Ново заглавие е окупирало и четвъртата позиция - това е комедията The Tooth Fairy, в която кеч звездата Скалата впечатлява с доста интригуващ персонаж - този на... феята на зъбчетата. Комедията на Майкъл Лембек е събрала сумата от 14, 5 млн. долара.

Като сериозен финансов провал обаче можем да окачествим драмата The Lovely Bones на Питър Джаксън. Освен, че е паднала с няколко позиции, тя може да се "похвали" с доста скромните приходи от общо 31, 7 милиона долара (8, 9 за уикенда), което е твърде разочароващо на фона на високите очаквания на Paramount/ Dream Works. 

На шестата позиция е Sherlock Holmes на Гай Ричи, който продължава да трупа активи във финансово отношение с 7, 1 млн. Така общата сума, с която свързваме филма, вече е близо 200 милиона долара.

На слаб дебют се радва и Extraordinary Measures, събиращ за пръв път заедно на екран Харисън Форд и Брендър Фрейзър. Драмата, разказваща за баща, който създава био-тек компания с цел да намери лек за тежко болните си деца, е заела едва седмото място в класацията с 7 милиона долара.

На осма и девета позиция са анимацията Alvin and the Chipmunks: The Squeakquel (6, 5 млн.) и комедията It's Complicated, която впечатлява с актьорски състав в лицето на Мерил Стрийп, Алек Болдуин и Стийв Мартин (6, 2 млн). Любопитно е, че дуото в лицето на двамата съвсем скоро ще се представи и на живо пред колегите си, след като ще води церемонията по предстоящите Оскари.

Финал на челния топ 10 поставя завръщането след повече от двегодишно отсъствие на Джеки Чан в Холивуд - The Spy Next Door, заработил приходи от 4, 5 млн. долара. 

Обобщение:

Световни приходи

Голямата новина идва от световния боксофис, в който шедьовърът на Джеймс Камерън е на път да "потопи" собствения му "Титаник" до броени часове. Avatar вече може да се похвали с приходи от 1 836 милиона долара, при 1 843 за хита от 1997 година, а тъй като тук не са включени цифрите от късните неделни часове, очакванията са в понеделник - 25 януари, Джейк Съли и компания да сътворят новата филмова история, оглавявайки еднолично челото на най-касовите заглавия въобще в света. 

Приходи в САЩ

Шедьовърът на Джеймс Камерън продължава да е най-впечатляващото заглавие в последните месеци не само като кинематографична и технологична стойност, но и заради уникалния зрителски интерес, на който се радва и в САЩ. Там той все още гони "Титаник", но както вече предположихме, остави зад гърба си The Dark Knight (533), след като с общи приходи от 553 милиона долара го измести от втората позиция в списъка на най-касовите филми зад Океана.

Така дефакто прочутият режисьор остана да се конкурира сам със себе си, като пред Avatar e само "Титаник" с 601 милиона. Дори и тук обаче промяната е само въпрос на време.

Прогноза за 29 ян.-1 февруари

През следващият уикенд хитът за планетата Пандора ще има за пореден път тежката задача да оцелее срещу две чакани с голям интерес заглавия. Първото е новата комедия на Disney - When in Rome, в която звездата от хитовия сериал "Лас Вегас" Джош Дюамел  демонстрира изпитани романтични похвати срещу колежката си Кристен Бел.

Истинската конкуренция обаче идва от второто заглавие - трилъра Edge of Darkness, разчитащ на Мел Гибсън в ролята на полицейски детектив, търсещ отмъщение за убитата си дъщеря и режисьора Мартин Кембъл, когото помним от такива касови хитове като Golden Eye и The Mask of Zorro. Ако трябва да заложим на поне един филм, който да окаже сериозна конкуренция на Avatar през януари, то определено бихме избрали точно този.

Боксофис класация в САЩ за периода 22 – 24 януари:

Заглавие Бюджет Приходи до момента
1. Avatar $ 300 млн. $ 553 млн.
2.Legion $ 26 млн.
$ 18, 2 млн.
3.The Book of Eli
$ 80 млн.

$ 62 млн.

4.The Tooth Fairy
$ 48 млн.

$ 14,5 млн.

5.The Lovely Bones
$ 90 млн. $ 31,6 млн.
6.Sherlock Holmes
$ 90 млн. $ 191,5 млн.
7.Extraordinary Measures
$ 31 млн. $ 7 млн.
8.Alvin and The Chipmunks

$ 75 млн.

$ 204 млн.
9.It's Complicated
$ 85 млн. $ 98,6 млн.
10.The Spy Next Door
$ N/A. $ 18,7 млн.


Виж снимки от Avatar >>

Виж снимки от The Book of Eli >>

Виж снимки от The Lovely Bones >>

Виж снимки от Sherlock Holmes >>

 

Сподели.