Атанас Янкулов: Top Artists Agency ще промени правилата в българския шоубизнес

Pinterest LinkedIn +

Атанас Янкулов пред Avtora.com за всички подробности около новата и първа по рода си агенция за артистичен мениджмънт в България – Top Artists Agency.

Avtora.com: Здравейте, г-н Янкулов! От колко време подготвяте този проект и как всъщност се стигна до създаването на Top Artists Agency?

Атанас Янкулов: Структурно и организационно от 6 месеца, но и отговорът, че се готвя от 20 години, също би бил достоверен.

.: Защо България се нуждае от агенция за артистичен мениджмънт?

Атанас Янкулов: Повече от 20 години България все догонва света, а музикалният бизнес по правило е на опашката. Едва ли има друга нормална държава, където артистите сами да се пазарят, оценяват, фактурират, уговарят условия, транспорт, озвучаване... и най-вече сами да се предлагат.

Тази българска практика наложи махленския пазарлък, безпринципното и грозно самопредлагане, безбройните и абсолютно излишни комисионери и посредници, които често само за един телефон ощетяват артиста и клиента с комисионна.

Без агенция артистът е сам срещу телевизионното робство, срещу атаките за смъкване на възнагражденията, повсеместното "колегиално" прецакване, агресивността и фамилиарниченето на клиентите...

Оставяйки всичко това на своята агенция, артистът получава свободата да се занимава с творческите си и лични дела. Единственият му ангажимент е да взима крайното решение - да приеме или отхвърли предложението за участие.

.: Ваш партньор в начинанието е Магърдич Халваджиян. Разкажете ни повече за това сътрудничество.

Атанас Янкулов: Освен че сме приятели с Маги, ни свързва и това, че и двамата се прекланяме пред всеки талант, че сме отдадени докрай да отстояваме убежденията си, хвърляме се с хъс в новото и непознатото, казваме това, което мислим.

И двамата вярваме, че само с работа, работа и работа нещата ще се случват по правилния начин. И, разбира се, защото си имаме пълно доверие. А чисто в бизнес план се допълваме, обединявайки моя музикален с неговия телевизионен продуцентски и мениджърски опит.

.: Как точно ще функционира Top Artists Agency и ще промени ли "правилата на играта", ако ми позволите да използвам този израз, в бизнеса на събитийния мениджмънт в България?

Атанас Янкулов: Най-простичко казано, Top Artists е агенция, която е в услуга на артистите, които са ни гласували доверие да предлагаме и получаваме оферти за техните изяви, да проучваме и договаряме всички условия, да сключваме договори съгласно техните изисквания, да им осигуряваме личен тур-мениджър за всяко участие и всички други дела, които ги освобождават от несвойствените и неестествени за всеки творец дейности.

Или, иначе казано, артистите наемат агенцията, за да им гарантира професионални и качествени условия за изява на тяхното изкуство.

А дали ще промени правилата - отговорът ми е твърдо "да". Първо, защото ще въведе правила, които досега изобщо липсват. Агенцията ще покаже на всички клиенти и потребители колко лесно, ефективно, удобно и, не на последно място, по-добре финансово е да работиш директно с агента на артиста.

От друга страна, многобройните недобросъвестни клиенти ще се научат да уважават и спазват общоприетите професионални изисквания за качествена изява на артистите като сцена, озвучаване, осветление, гримьорна, охрана, реклама, точност в разплащанията и т. н.

Самите артисти ще престанат да звънят, за да се самопредлагат, да вдигат по всяко време телефоните си и да изслушват задължителните обяснения как парите са малко, как клиентът ще се откаже, как колегата му е дал много по-ниска цена и хилядите други начини за "навеждане" на възнаграждението. Да обясняват, че нямат и не си "носят" озвучаване, че не искат да са на "масата на оркестъра", че монитор не е мръсна дума, че кабеларката не трябва да снима и... т. н.

С две думи, Top Artists се появява навреме, за да запълни една съществена празнина в шоубизнеса. Точно липсата на агенции наложи мнението, че "в България шоу има, а бизнес - не".

.: Компанията Top Artists Agency е създадена "по модел на водещи световни образци в импресарската дейност". В този смисъл - работите ли съвместно с чуждестранни специалисти в тази област и, ако да, кои?

Атанас Янкулов: Това, което цитирате от нашата презентация, си е чиста проба откровение от наша страна за това, че ние не откриваме "топлата вода". А заимствахме директно от опита на водещите световни агенции.

За разлика от България хората на изкуството по целия свят работят с агент от стотици години, като стартират още преди първото си качване на сцена.

А колкото до международните ни планове - да, вече започнахме с фестивалите, следват промоутърите, агенциите и... с две думи ще полагаме всички усилия да представим нашите артисти по целия свят.

.: Вече сте подписали ексклузивни договори с Мария Илиева, D2, Хилда Казасян, Димитър Рачков, Васил Василев-Зуека, Gravity Co., "Диана експрес", Мария Игнатова, Николай Урумов, Дани Милев, Roots Rocket Band и др. По какъв начин Top Artists Agency ще подкрепи артистите? С кои имена преговаряте и какви са аргументите, с които ги убеждавате да се присъединят към Top Artists Agency?

Атанас Янкулов: Да, Top Artists стартира с прекрасни и стойностни артисти, на които сме безкрайно благодарни за доверието. Нямаме никакви методи за убеждаване. Просто разговаряме и им предлагаме услугите си - да ни наемат, за да ги освободим от всички несвойствени дейности, а на тях да остане само взимането на решение и самите изяви.

В преговори сме с още много артист-изпълнители, между които и режисьори, художници, фотографи, танцови формации...

Агенцията има един основен принцип - да работи само с артисти с професионално отношение към работата си и най-вече с безспорен талант и умения да го представят пред публика.

.: Какво точно ще представляват наградите BG Top Life? Кога ще се проведе първото им издание и под каква форма ще бъде то?

Атанас Янкулов: Скоро на нарочна пресконференция ще обявим цялата конкретика по тези награди и ще се радвам да си партнираме и с вас. А сега само ще кажа, че те са породени от новите тенденции в музикалния бизнес, насочени към концертната дейност, което само по себе си е прекрасно и затова бихме желали да го подкрепим.

Първите годишни награди BG Top Life ще се състоят през февруари 2014 г. и ще включват: Концерт на годината, Турне, Лайф изпълнител, Лайф клуб, Инструменталист, Промоутър, Дебют на годината, Фестивал и др. Естествено, финалът ще под формата на концертна церемония.

.: Вероятно доста хора ще зададат този въпрос чрез коментари в социалните мрежи - как се финансира Top Artists Agency?

Атанас Янкулов: Не ми се сърдете, но въпросът ви е... доста... как да кажа... Все едно да питате от какво се издържа фирмата за почистване, ресторантът, автосервизът...

Но разбира се, че ще ви отговоря - агенцията се финансира от възнагражденията, които получава от наелите ни артисти за услугите, които ние извършваме по отношение на техните участия.

.: Какво предстои на Top Artists Agency оттук нататък?

Атанас Янкулов: Оттук нататък ни чака яко бачкане. Подготвени сме за един труден и изпълнен с препятствия път, но се кефим, че сме пионери, че правим поредната крачка в правилната посока, че всичко е за доброто на българската музика.

Освен чисто агентската дейност ще реализираме и различни инициативи, насочени най-вече за достойно и заслужено присъствие на българската музика в медиите: телевизии, радиа, интернет, преса...

Сегашното състояние на излъчване на българска музика, което е под 2% в национален мащаб, е най-големият бич, дискриминация, бих казал - разстрел на българската идентичност, талант, изкуство и право на съществуване.

Сподели.