Asus Taichi! Tаблет? Лаптоп? Не, и двете!

Pinterest LinkedIn +

Когато преди седмица Windows 8 най-после се стовари върху РС пазара като един тон тухли, застиналата му почти от десетилетие в ленно спокойствие повърхност се натроши на хиляди малки парченца. Новата ОС на Microsoft този път наистина е "нова" и обещава да промени сериозно правилата на играта. Windows 8 е като агресивен вирус, който провокира десетки революционни мутации и без съмнение ще разтърси РС света из основи.

Не ви се вярва? Подобна апокалиптична картина ви звучи пресилено? Ок, погледнете тогава новия Asus Taichi и ми кажете на какво точно ви прилича?

На пръв поглед поредният ултра компактен лаптоп с 11.6-инчов формат. Затворете го обаче и – воала! Горната повърхност на капака му изведнъж оживява и устройството се превръща в... таблет!

Taichi e само една от множеството вълнуващи идеи, които Windows 8 провокира у високотехнологичните компании, диктуващи модата на РС пазара.

Той е интересно хрумване и може би най-големият му плюс е, че не се стреми да клонира концепцията на станалия вече пословичен (а дори още не е излязъл официално) Microsoft Surface таблет.

Вместо това Asus предлагат тяхна собствена алтернатива на мобилна система, оптимизирана за работа с тъчбазирания Win 8 интерфейс – свежа, оригинална и иновативна концепция, която предлага функционалност и удобство на употреба.

Taichi разчита на бърз Intel Core i5 процесор, така че мултитаскингът, включващ едновременното използване на два дисплея, едва ли ще е проблем. Още повече идеята на това устройство е да не бъде използвано едновременно и като класически лаптоп, и като таблет.

Когато е затворен, Taichi може да се управлява изключително и само с жестове. Когато пък е отворен, той осигурява удобството и комфорта на пълноформатна клавиатура за набор на текст, сърфиране в уеб или изпълнение на разнообразни офис задачи.

Освен това добра новина е и фактът, че двата дисплея са напълно равностойни – Full HD (1920 х 1080 пиксела) с висококачествени IPS матрици. Иначе казано, Asus не са се "изхитрили" да сложат един нискорезолюционен външен дисплей и един по-читав на вътрешния капак, обезсмисляйки цялата идея на собствения си оригинален дизайн. Друг е въпросът колко време ще отнеме, преди на пазара да видим и някой безименен, китайски клонинг, който ще предложи точно това.

Известни притеснения съществуват относно живота на батерията, с която е екипиран Taichi. Asus, разбира се, са се постарали да минимизират енергопотреблението на системата като цяло – ефективен процесор, SSD устройство с ниска консумация, интегрирано графично решение Intel HD 4000, но въпреки това два дисплея, които по принцип са сред най-алчните за захранване компоненти на една мобилна система...

Тъй като този удивителен хибрид все още не се предлага официално, реални тестове на времето за автономна работа засега липсват, но вероятно Asus са наясно с тази ахилесова пета на модела си – все пак говорим за хай тек корпорация, която не е на пазара от вчера.


Сподели.