Асен Блатечки, Васил Василев-Зуека и други български звезди ще се състезават в Кан 2017

Pinterest LinkedIn +

За пръв път от 1988 г. насам български продукции са включени в официалната селекция на фестивала в Кан по време на неговото юбилейно 70-то издание. И двата филма – "Посоки" и "Уестърн – са копродукции, подкрепени от НФЦ, и ще се състезават в конкурсната програма "Особен поглед".

"Посоки" e четвъртият пълнометражен игрален филм на Стефан Командарев, чийто "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" влезе в краткия списък за наградите "Оскар" за чуждоезичен филм.

Действието в новата му лента "Посоки" се развива в едно денонощие – в шест софийски таксита се преплитат съдбите на различни хора. Сценарият е на Симеон Венциславов (съсценарист на "Нанук", награден на ScripTeast 2015) и на Стефан Командарев, а в ролите са Анна Командарева, Васил Василев-Зуека, Иван Бърнев, Герасим Георгиев-Геро, Васил Банов, Асен Блатечки, Ирини Жамбонас, Стефан Денолюбов. Филмът е копродукция с Германия и Македония.

Кан

"Уестърн" е копродукция между Германия, България и Австрия, а от българска страна продуценти са "Братя Чучкови". Филмът разказва историята на съвременен дуел между мъж и съперника му. 

Официалната селекция на фестивала в Кан включва две основни програми – конкурса за "Златната палма" и "Особен поглед" – конкурсна програма, фокусирана върху творби  с оригинална цел и естетика. Секцията съществува от 1978 година, а конкурсният принцип в нея е въведен през 1998 г.

Сподели.