"Артистът" - магията на нямото кино по пътя към Оскарите

Pinterest LinkedIn +

"Артистът" (The Artist) привлече вниманието на критиката и зрителите още след фестивала в Кан през 2011 година и като че ли от този момент, магията е факт - следва награда след награда.

Определено обаче и има защо - лентата на френския режисьор Мишел Aзанависиюс е истинско кинематографично бижу, макар да сме убедени, че повечето от вас са останали изненадани от невероятно успешното представяне на един чернобял, ням филм в епохата на мащабните, наситени с визуални ефекти, 3D продукции. В света на седмото изкуство обаче, рядко се получава нещо случайно.

Класиците на нямото кино като Макс Линдер, Чарли Чаплин и Бъстър Кийтън, чиито шедьоври и днес гледаме с удоволствие, са безспорното доказателство за това. А основната причина, заради която си заслужава да отделите сто минути, за да гледате "Артистът", не са многобройните награди и номинации, а изключително силният сценарий на лентата и брилянтната актьорска игра.


Мишел Aзанависиюс става популярен с шпионските комедии OSS 117: Le Caire, nid d'espions и OSS 117: Rio ne répond plus. Голямата му мечта обаче е да снима ням филм. Тя е провокирана колкото от възхищението му към класиците на нямото кино като Фриц Ланг и Джон Форд, толкова и от водещата роля на изображението характерна за стилистиката на немите филми. Aзанависиюс е не само режисьор, но и сценарист на филма, а това е и едно от най-големите предимства на лентата.

Сценарият на "Артистът" беше отличен с награда БАФТА, номиниран е за Оскар за оригинален сценарий, а самият филм беше номиниран в дванайсет категории и спечели седем от наградите на Британската филмова академия (БАФТА), включително за най-добър филм и най-добър режисьор.

Лентата пресъздава прекрасно атмосферата на Холивуд от двайсетте години на миналия век и промените, които настъпват в света на киното с навлизането на звука. Тук изключително важна е ролята, която има френският актьор Жан Дюжарден, който работи с Aзанависиюс и в предходните му проекти. Тук той се превъплъщава в персонажа на Джордж Валънтайн.


Истинска звезда на нямото кино в Холивуд, Валънтайн притежава харизматично излъчване, а всеки филм, в който участва, се превръща в хит. До момента, когато звукът нахлува в киното и всичко се променя. Нежеланието му да приеме случващото се става причина за провала му. Брилянтното изпълнение на Дюжарден му донесе награда за Най-добър актьор на фестивала в Кан, Златен глобус, награда БАФТА и номинация за Оскар.

Не по-малко впечатляващо е изпълнението на очарователната Беренис Бежо (Bérénice Béjo). Актрисата, която е аржентинка по произход, партнира на Дюжарден и в OSS 117: Le Caire, nid d'espions. Една от най-известните й роли е в хитовия "Като рицарите" (A Knight's Tale), в който играе с вече покойния Хийт Леджър.

В "Артистът" Бежо е младата танцьорка Пепи Милър, чиято кариера тепърва започва, когато се среща с Джордж Валънтайн и участва като статист в един филмите му. Постепенно обаче тя се превръща от момиче, чието име никой не знае, в една от най-големите звезди на вече "проговорилото" кино. Също като Дюжарден, и Беренис Бежо не остана встрани от вниманието на критиката и е номинирана за Оскар за Най-добра поддържаща женска роля.


Това, което не можем да не отбележим е не само присътвието на още няколко изключително интересни имена в каста, сред който е Джеймс Кромуел (James Cromwell), когото със сигурност свързвате с блестящата му роля в "Кралицата" (The Queen), но и прекрасната музика на Людовик Бурс (Ludovic Bource). Композиторът също получи приз на Британската филмова академия за оригинална музика.

И не на последно място симпатичният Джак Ръсел териер Уги, който се справя прекрасно с ролята си на куче актьор. Всичко това превръща "Артистът" не само в едновременно трогателен и забавен филм, разказващ за един от най-значимите периоди в историята на киното, но и една завладяваща любовна история. И всичко това - без думи. Не е никак малко.


Сподели.