Aрогантността в родния ефир не прости и на Anthrax

Pinterest LinkedIn +

За да си телевизионен водещ в България трябват връзки, наглост и никаква музикална култура.

Това минава всеки път, но когато в мерника на жалките роби на рейтинга попадна една легендарна в световен мащаб група като Anthrax, истинският метъл фен като мен не може да остане безучастен.

Днес ще ви разкажа докъде достигнаха в наглостта си двама "журналисти" с нулева музикална култура и безкрайна наглост.

Нещо ужасно се случи буквално минути преди Anthrax да излязат на сцената на фестивала Sofia Rocks. Преди всичко трябва да благодарим на организаторите за това уникално за България и света събитие и още повече, че успяха да организират пресконференция с музикантите.

Пресконференция, опорочена и опропастена от един жалък телевизионен клоун. Какво се случи?

Въпросният Косьо (не знам кой си), се опита да се пошегува, доста неуместно, с нюйоркските легенди като хвърли в лицата им пликове с "песни на Metallica" - жалък паралел с терористичните атаки с пликове с болестта антракс.

Това, което този "водещ" не знае, а вероятно и неграмотният му сценарист, не е прочел, е, че тогава Anthrax подходиха с чувство за хумор и обявиха, че се преименуват на Basket Full Of Puppies (Кошница с Малки Кученца).


Снимка: Avtora.com

Този път групата остана обидена, безмълвна и много неприятно изненадана, след което Чарли Бенанте и Скот Иън накараха охранителите да изкарат въпросния "Мюзик Айдъл", за да не го "пребият лично".

Групата, организаторите и охраната простиха на въпросния невежа, въпреки че в една цивилизована страна той щеше да бъде осъден за нападение и щеше да олекне с хиляди долари.

Всичко остана някак незабелязано на фона на грандиозното шоу, което последва, но в изминалия ден аз, Митко Николов, фен на метъла и Anthrax за време, по-дълго от съзнателния живот на "нападателя", преживях нещо, което събуди в мен още по-дълбоко възмущение и обида.

В качеството си на дългогодишен изследовател и фен на българската музика бях поканен в предаването 5400 на TV7 да я защитавам в някакво уж "коментарно" шоу.

Когато влязох в студиото, секунди преди записите с ужас открих, че въпросният Косьо и колегата му Ники, уж водещ на предаване в известно рок радио, рисуваха мустаци върху снимки на Anthrax и ги наричаха, цитирам: "провиснали дебелаци без чувство за хумор".

Какво направих аз? Тъй като беше вече късно да откажа участието си, просто бойкотирах един фарс на готови отговори и пръцкащи звуци.


Снимка: Avtora.com

Отказах да стисна подадената ми ръка и казах само едно нещо: "Anthraх са група, която слушам повече от 17 години, вие нямате право да се подигравате на една от най-великите групи в съвременната музика."

След което не казах нито дума до края. Едва ли предаването ще бъде излъчено, но в главата на всеки от нас изникват няколко важни въпроса.
 
Къде отиде уважението? Къде отиде фенството? Що за хора пишат и говорят за музика, когато не знаят нищо за нея и нямат абсолютно никакво уважение към музиканти, написали историята на рока?

Все пак, когато се сложи чертата, се оказва, че дори и вие, мили Ники и Косьо получавате паричките си единствено защото точно тези хора свирят, издават албуми и правят МУЗИКА много преди вие да сте родени.

Искрено ви моля, никога повече не си позволявайте да дискредитирате нас, българската публика в жалките си опити да правите рейтинг с циркаджийски номера. Жалко е, но явно не можете нищо повече.

Колкото до Anthrax, мисля че знам името на една група, която никога, никога повече няма да се върне в България.

Амин за журналистиката!

Автор: Митко Николов

Още за Sofia Rocks 2010:

 

Сподели.