Apple: за новите iPad Air, iPad mini и разни други неща от живота...

Pinterest LinkedIn +

След като в продължение на около година информацията относно новите продукти на Apple бавно, но сигурно се просмукваше в уеб пространството, на 22 октомври 2013 г. компанията най-после окончателно вдигна завесата със серия очаквани анонси.

Разбира се, фокусът по време на прес събитието, състояло се в Сан Франциско, беше насочен към новите iPad модификации, но за феновете на култовата "Ябълка" имаше и други приятни изненади. Ето какво се случи снощи накратко:

Новите iPad таблети
След като вече пробваха с "новия" iPad (New iPad) като алтернатива на цифровите индекси в името на прословутия си таблет, сега Apple се обръщат към друг добре познат на потребителите им бранд – Air.

Метафората тук е ясна: iPad, но още по-тънък и лек. В действителност iPad Air е първият по-сериозен редизайн на таблета от iPad 2 насам. Очаквано, устройството използва същия 64-битов A7 процесор от последна генерация, както и обявения неотдавна iPhone. Другото основно подобрение спрямо предшественика му, разбира се, е редуцираното тегло и дебелина на корпуса - с 20% по-тънък (7,5 мм) и 28% лек (малко над 450 грама).

Иначе по отношение на останалите си характеристики iPad Air е ни повече, ни по-малко същият 9.7 дивайс, който обаче стартира на цена с около 100 долара по-висока от тази на предшествениците си - $499 за wi-fi версията с 16GB памет и $629 за варианта с LTE / 4G.

По-голямата изненада този път беше новата версия на последното попълнение в голямата iPad фамилия – iPad mini. Той вече ще се предлага с Retina дисплей (2048 х 1536 пиксела резолюция) и със същия 64-битов A7 процесор, както и по-големия iPad Air.

На практика единствената разлика с пълноформатния Air ще е по-малкият диагонал на екрана – 7,9 инча. Цените и тук са по-високи от тези на mini таблетите от предно поколение - $399 за 16 GB wi-fi версията и $529 за моделите с LTE / 4G.

Новите Mac
Последното превъплъщение на култовия Mac Pro най-после придоби окончателен, завършен вид. След като беше предварително анонсиран по време на WWDC през юни, сега изумителният, цилиндричен Mac вече е на път да стане пазарен факт.

Екипиран със супер бързи процесори от профи генерацията Intel Xeon E5 в комбинация с до 1 терабайт локално пространство за съхранение на данни, Mac Pro ще е първият настолен компютър на марката от доста време насам, който ще се произвежда изцяло в САЩ.
Цените, на които стартира той, са очаквано високи – около $2999.

Серията MacBook Pro преносими компютри също може да се похвали с някои новости. Всички модели от линията без изключение са по-тънки и леки от предшествениците си и, очаквано, екипирани с Intel мобилни процесори от най-нова генерация – Haswell и Crysrtalwell.

Софтуерни изненади
И на този фронт имаше някои неочаквани анонси. Apple например обявиха, че възнамеряват да предложат най-новия ъпдейт за операционната си система OS X, известен с кодовото име Maverick, напълно безплатно на своите потребители. Това е неочакван подарък от страна на Apple, които до днес се придържаха към политика на неизменно платени (макар и относително евтини, в рамките на 20-30 долара) ъпдейти.

Освен това компанията показа обновените 64-битови версии на някои от най-популярните си продукти като iWork и iLife, които освен това ще се предлагат безплатно с всяко новозакупено устройство от фамилиите Mac, iPhone и iPad.


Сподели.