Apple Music плаща два пъти повече за едно прослушване на песен в сравнение със Spotify

Pinterest LinkedIn +

Apple плаща на музикантите два пъти повече от Spotify за всяко прослушване на песен в стрийминга Apple Music. Точната сума беше разкрита от "The Wall Street Journal", позовавайки се на писмо от компанията до музиканти и лейбъли.

Стана ясно, че Apple плаща един цент за едно слушане на Apple Music и дава 52 процента от приходите от абонаменти на притежателите на авторските права. В същото време Spotify плаща средно от една трета до половин цент за слушане и връща 75 до 80 процента от приходите на притежателите на авторски права. Услугата има повече потребители, които слушат повече музика в сравнение с клиентите на Apple Music.

Музикантите обаче не получават плащанията директно. Сумите се превеждат на притежателите на авторски права - лейбъли, издатели на музика и други дистрибутори.

През януари канадският рапър Дрейк стана най-слушаният изпълнител на Spotify, надминавайки 50-милиарда прослушвания. Хип-хоп звездата от Торонто стана първият музикант в историята на Spotify, който постигна това. Експерти от уебсайта ChartMasters потвърдиха тази информация и изчислиха, че рапърът е спечелил 35,7 милиарда от слушания на свои песни и още 14,3 милиарда от участието си в парчета на други изпълнители.

Сподели.