Apple iTunes Store в България! Най-големият музикален магазин вече е достъпен и у нас

Pinterest LinkedIn +

Дигиталната дистрибуторска платформа на Apple - iTunes, вече може да бъде използвана от интернет потребителите на територията на България, предоставяйки им достъп до голяма част от най-големия дигитален музикален маркет, библиотеката с електронни книги, каталога си с мобилни приложения за iOS и др. Очаква се новината да бъде обявена официално на 4 октомври по време на конференцията Apple Keynote 2011, която ще се проведе в Калифорния и чийто акцент ще бъде представянето на нов модел iPhone (iPhone 5,iPhone 4S или др.).

След месеци на подготовка, през които регистрацията на потребители от България бе факт, но не предоставяше реална възможност за извършване на покупки и поръчки, Apple активира достъпа до iTunes Store в останалите 12 страни от ЕС, в които досега не беше наличен, в това число България.

Останалите 11 новоприсъединили се "страни-членки" на iTunes Store са Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Кипър, Малта и Словения.

Някои от изброените вече имат достъп и до закупуването и наемането на филми, но България не е сред тях. Към момента, филмовият каталог на iTunes включва 270 кино продукции на Fox, Universal и Buena Vista, които могат да бъдат закупувани или наемани. Цената на копие от най-новото заглавие в каталога, например, Transformers: Dark of the Moon, е $14.99 за покупка и $3.99 за рента. Кипър, Малта и Словения пък нямат официални интернет страници на съответните езици.

iTunes Music Store стартира в средата на 2003 година. По време на WWDC в средата на 2011 година компанията на оттеглилия се от поста изпълнителен директор Стив Джобс обяви, че за изминалите осем години сервизът е пласирал 15 млрд. MP3 файла с песни (същото количество са продадените до момента iOS гейм приложения), с което затвърди статута си на абсолютен лидер на световния музикален пазар.

Благодарение на отварянето на достъпа на iTunes Music Store, българските потребители вече могат да закупят най-новите албуми и отделни тракове, заглавия, издадени преди години (на доста по-ниска цена), както и такива, чийто рилийз предстои. Цената на Mylo Xyloto на Coldplay (21.10.2011), например, е 9.99 EUR (всички цени за българските потребители са в евро), но пак от iTunes Store могат да бъдат изтеглени и безплатни рилийзи като iTunes Festival: London 2011 на британската група, например.

Потребителите трябва да имат предвид, че регистрирайки кредитната карта, с която ще извършват разплащания, от нея временно може да бъде блокирана известна сума (1.98 EUR от Euroline AmEx, например). След 24 или 48 часа, сумата бива освободена и клиентът на дадената банка не дължи нищо.

App Store има пазари в над 100 държави по цялото земно кълбо, в това число 27 страни от Стария континент.

Днешната конференция на Apple ще се състои в 20:00 часа и може да бъде гледана в интегрирания по-долу плеър.Сподели.