"Apocalypto" - последното изкушение на Mel Gibson

Pinterest LinkedIn +

Дълбокомислено, вълнуващо и предизвикателно, актуалното филмово заглавие “Aпокалипто” вдъхва живот чрез амбициозната креативна визия на Мел Гибсън, на древния свят на маите, който никога досега не е виждан на съвременния екран, и който има огромно значение за живота ни днес.

Заснет в местност в Катемако - в една от последните тропически гори, останали в Мексико - и във Веракруз, с актьори, които са изцяло подбрани от местното население, “Aпокалипто” е режисиран и продуциран от Мел Гибсън, който е и автор на сценария.

Силните кралства на маите властват на двата американски континента повече от 1000 години. В продължение на векове те строят големи градове, конструират пирамиди, чиито върхове опират в небесата и изграждат внушително напреднало общество с необикновени културни и научни постижения. Само за един миг от историята този свят се срива. Всичко, което остава, са няколко пирамиди, завладяни от джунглата и една мистериозна загадка.

Вдъхновението за “Aпокалипто” е породено от третия филм на Гибсън като режисьор, “The Passion of the Christ”. "Мисля, че хората наистина искат да станат свидетели на велики истории, които им влияят емоционално и ги докосват духовно", обяснява Гибсън.

Запленен от резкия срив на древната цивилизация на маите, Мел Гибсън създава една история, която се развива по времето на едно от най-великите древни общества.

Като начало режисьорът знае само, че иска да създаде една несравнимо динамична история, в която един мъж е принуден да рискува всичко, което има. За изграждането на сценария Гибсън работи съвместно със сценариста и възпитаника на Кембриджския университет, Фархад Сафиниа. Те започват да изследват заедно възможностите да се впише един епичен, но съвременен разказ за края на цивилизацията Мая.


Сафиниа, който е пътувал до руините на Юкатан и е станал свидетел на останките от това древно общество, заинтригува Гибсън с неговите истории за видяното и това дава начало на процеса на работа. Сценаристите прекарват месеци в четене на митове за сътворение и разрушение, включително и свещените текстове на маите, известни като "Popul Vuh". Те се запознават с най-новите археологически текстове и теории за краха на цивилизацията и посещават развалините на древните селища.

Гибсън и Сафиниа провеждат и множество дълги разговори с д-р Ричард Д. Хансен, световноизвестен археолог и експерт по историята на маите, който работи като консултант на продукцията.

Хансен запознава сценаристите с тайните на Мая, които ги интригуват най-много, и специално им помага да получат представа за това как едно толкова напреднало общество рухва бързо и необратимо. Хансен потвърждава това, което Гибсън и Сафиниа са схванали интуитивно, а именно - че има интересни паралели между края на обществото на маите и хаоса в съвременния свят.

Колкото по-дълбо се заравят Гибсън и Сафиниа в историята на маите, толкова по-лесно им е да развият напълно техния главен образ “Лапа на ягуар”. В началото на историята той е млад баща, обещаващ неосъзнат водач в малкото му, идилично село, населено от потомствени ловци. Впоследствие, просто за миг, целия му свят се разпада пред очите му. “Лапа на ягуар” е пленен и преведен през опасен маршрут през гората до великия град на маите. Там той разбира, че ще бъде жертван, за да се умилостивят боговете и големият глад, който властва над цялата облас.

Очи в очи с неизбежната си смърт, “Лапа на ягуар” трябва да овладее най-големите си страхове, докато се опитва да спаси всичко, което му е скъпо на този свят. По време на неговото приключение камерата никога не го оставя, разкривайки всичко, което той вижда, усеща и изпитва.

Това, което прави битката на “Лапа на ягуар” толкова епична, е чудовищността на чуствата, с които той се бори. "Ключовият злодей във филма не е човек, разказва режисьорът. "Злото се сътои в една концепция, а именно страха. Героят трябва да победи страха си."

След като сценарият бива завършен, целият диалог е преведен на езика “юкатек” - основният диалект на маите, използван в наши дни на залива Юкатан.

“Мисля, че използването на различен език ще позволи на аудиторията напълно да се абстрахира от действителността и ще въвлече хората в света, разкрит във филма", споделя Мел Гибсън.
 
Режисьорът събира местни жители за реализацията на сюжета. Трима от членовете на екипа на актьорите са от Канада, двама от Съединените щати, останалите от Мексико и други части на централна Америка, като общо са над 700 души. Много от ключови герои в “Aпокалипто” са изиграни от аматьори, които впечатляват продуцентите с уникалната комбинация на класически външен вид и пъстри индивидуалности.

“Много от хората, които взеха участие в “Апокалипто”, никога не са се снимали във филм преди, но това ни помогна, защото ние искахме да представим първичните инстинкти и естествените реакции на героите, които за мен са много по-прочувствени и емоционално истински", разказва Гибсън.

За главната роля - “Лапа на ягуар” - режисьорът има нужда от актьор, който публиката ще следи през това дълго пътуване с неочаквани обрати. След мнногобройни прослушвания Гибсън открива Руди Янгблъд, местен американец, който дебютира като актьор в “Aпокалипто”. Танцьор, певец и художник, Янгблъд е също реализирал се атлет, автомобилен състезател и боксьор.

По повод на изявата си като актьор Янгблъд споделя: “От физическа гледна точка този филм бе непрестанно предизвикателство и някои от сцените като скок от водопад и преследване от ягуар бяха много напрегнати за мен. Имаше постоянен адреналин, екшън, много болка и страх, но “Лапа на ягуар” успява да надживее всичко това. Тази извисеност е част от неговата същност.”

В заключение, с оригиналния си режисьорски филм Мел Гибсън навлиза в дебрите на една неизследвана територия 1000 години след грандиозния крах на великата държава на маите. Историята за залеза на тяхната цивилизация е разказана като едно приключение, което напомня на вечния мит за битката на един мъж да спаси света.

 

Сподели.