Антъни Бурдейн – най-голямата рок звезда в кулинарния свят

Pinterest LinkedIn +

Много хора казват, че животът свършва при навършването на 40 години – нямаш време за нещата, които обичаш, работиш по цял ден и се прибираш, за да си легнеш и да си отпочинал за следващия работен ден.

Ако питате световноизвестния гурме гуру Антъни Бурдейн (Anthony Bourdain) как стоят нещата, той ще ви каже, че всичко е точно наобратно.

Роден в Ню Йорк през 1956 г. и отраснал в Ню Джърси, един от най-известните гастрономи в шоубизнеса се влюбва в кулинарията още като малък, когато опитва стриди за първи път по време на семейна ваканция във Франция.

След като се пробва за две години като студент във Vassar College през 70-те години на 20-ти век, Бурдейн прекъсва, за да посвети времето си на Американския кулинарен институт, който завършва през 1978 г.

Въпреки че години наред работи в някои от най-елитните заведения в Ню Йорк, включително и във френското бистро Brasserie Les Halles в Манхатън, той не се счита за ентъртейнмънт шеф, каквито са Гордън Рамзи (Gordon Ramsey), Джейми Оливър (Jamie Oliver) или Марко Пиер Уайт (Marco Pierre White).

Такова име му излиза, тъй като започва да става разпознаваем в очите на хората по време на популяризирането на кулинарните шоу програми от рода на Hell’s Kitchen в началото на 21-ви век.

Вече минал 40-те, Тони Бурдейн издава първата си книга – хитовия бестселър Kitchen Confidential (Поверително от кухнята). В нея той хумористично разказва за сблъсъка си с ресторантьорската индустрия и пътя, който изминава в кариерата си като шеф.

Не спестява нищо и споделя, че, за да работиш в този бизнес, трябва не само да не си с акъла си, а всъщност да си дори мазохист в някаква степен и повечето шоу готвачи биха се отказали изключително бързо.

Бурдейн обаче не взема нещата прекалено насериозно. Точно обратното. Той живее разюздан живот, пълен с жени, наркотици, алкохол и най-вече – храна.

Kitchen Confidential му носи невероятна известност, която с годините нараства дори повече, отваряйки му врати към не едно ново телевизионно предаване или книга.

Въпреки че има гост-участия в изцяло кулинарни предавания като Top Chef, той си изгражда имидж на пътуващ гастроном със стомах от желязо. Най-известните поредици, които води, са No Reservations, Cook’s Tour, както и наскоро дебютиралото по CNN – Anthony Bourdain: Parts Uknown.

Тяхната идея е при пътуванията си из най-различни части на света да представя малко популярни туристически дестинации през своята собствена гледна точка на разказвач, а покрай разказването да опита и някои от най-странните местни специалитети.

Независимо дали ще погледнете на живота му отгоре или отблизо, то винаги ще оприличите Антъни Бурдейн на рок звездата в света на гастрономията.

Дори музикалният му вкус подсказва това с класически рок и пънк банди като The Ramones, The Stooges, The New York Dolls и Queens of the Stone Age.

А като се има предвид, че рок звездите трудно се отказват от сцената, е много вероятно още години наред да се радваме на Бурдейн (някои хора го ненавиждат) от малкия екран, а той, от своя страна, е много вероятно да продължава да живее бурния си живот, посветен на добрата и разнообразна храна и не по-малко доброто питие.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.