Алкатраз (Alcatraz)

Pinterest LinkedIn +

Един от най-зловещите затвори в световната история - "Алкатраз", в момента е превърнат в туристическа забележителност. Основно място на действието в много холивудски продукции, той определено е предизвикателство за въображението не само заради зловещата си атмосфера, но и заради множеството легенди, с които се свързва името му.

Дали по тази или по друга причина, но от началото на годината в мрежата на FOX стартира сериал, посветен именно на страховития Алкатраз. Ако все още не сме успяли да привлечем вниманието ви, ще разкрием, че негов продуцент е не друг, а култовият Джей Джей Ейбрамс (J.J.Abrams) – един от създателите на хитовата поредица "Изгубени" (Lost) и новата екранна версия на "Стар Трек" (Star Trek"), факт, достатъчен поне за нас, за да предположим, че новото предложение е с гарантирано качество. Както сигурно вече сте предположили, сюжетът е криминален, но със задължителния за Ейбрамс Sci-fi елемент.

Официалната версия е, че именно "Алкатраз" е затворът, от който никой не успявал да избяга. Едно "предизвикателство", което редица филмови сюжети (спомнете си Клинт Истууд в "Бягство от Алкатраз") с удоволствие приемат. А основната идея, върху която стъпва сюжетът на сериала, е още по-смела – не просто един успешен опит, а масово бягство или по-точно мистериозно изчезване на затворници.

Идеята

Както вече споменахме, основното име, стоящо зад реализацията на сериала е Джей Джей Ейбрамс (J.J.Abrams), който освен със създаването на колосалния култ в sci-fi жанра на малкия екран "Изгубени" (Lost), може да се похвали и с успеха на новата версия на "Стар Трек" и блокбъстъра Super 8, където влиза в ролята на сценарист и режисьор.

Идеята и сценарият на "Алкатраз" са дело на Елизабет Сарноф (Elizabeth Sarnoff), която работи с Ейбрамс и в Lost, Стивън Лилиън (Steven Lilien)и Брайън Уайнбант (Bryan Wynbrandt), сценаристи на сериала Kyle XY. Режисьор на пилотния епизод е Дани Канън (Danny Cannon), работил над изключително успешните CSI: Crime Scene Investigation и CSI: Miami.

Началото

"Алкатраз" привлича вниманието на един от най-големите телевизионни канали – FOX, още през май миналата година. През декември телевизията официално обявява, че излъчването на сериала ще започне на 16 януари 2012 година.


Поредицата се излъчва в понеделник вечер и стартира с двучасов пилотен епизод. Премиерата е гледана от над десет милиона зрители, което само по себе си е изключително обещаващо дори за рейтинага на сагата през целия й първи сезон, който ще се състои от 12 серии. Отсега можем да предположим, че по всяка вероятност скоро ще бъде промотиран и втори.

Героите и звездите

Едно от нещата, които определено правят впечатление, независимо, че зрителите (особено феновете на sci-fi сериалите) са свикнали да очакват мащабност от продукциите на Ейбрамс, е силният актьорски състав.

Джордж Гарсия (Диего Сото) - напълно очаквано, в каста присъства Джордж Гарсия (George Garcia), на когото беше поверена една от главните роли в Lost, но не липсват и изненади. В "Алкатраз" Гарсия влиза в ролята на Диего Сото (Diego Soto).

Сото, който е автор на няколко книги, посветени на историята на затвора, се запознава с детектив Медсън и се включва в разследването й. Всъщност, освен че е посветил няколко години от живота си на изучаването на "Алкатраз", Сото е горд притежател на две докторски степени и магазин за комикси.

Сара Джоунс (Sarah Jones), която едва ли си спомняте от участието й в първия епизод на "Грозната Бети" (Ugly Betty), но пък може би свързвате със сериала Sons of Anarchy, се справя отлично с ролята на детектив Ребека Медсън (Rebecca Madsen). Докато разследва убийство, Медсън попада на следа, която води към на пръв поглед невъзможен извършител – бивш затворник от "Алкатраз", за когото се предполага, че умрял преди тридесет години.

Въпреки че случаят е поет от друг, любопитството й надделява и тя продължава разследването на своя глава, въвличайки в него и Сото. За желанието да разбере какво се крие зад тази загадка си има съвсем основателна причина – дядо й и Рей Арчър (Ray Archer), който я е отгледал след смъртта на родителите й, са работили като надзиратели в затвора. Или поне така си мисли тя, но в хода на разследването разбира, че дядо й е бил един от ....

Сам Нийл (Sam Neil), който през последните години замени пълнометражните продукции със сериалите, но със сигурност сте гледали в някоя от частите на "Джурасик парк" (Jurassic Park), се превъплъщава в Емерсън Хаузър (Emerson Hauser). Хаузър е агент на ФБР, който поема случая на Медсън. Постепенно се разбира, че той всъщност знае точно какво се случило. Целта му е да намери всички изчезнали преди почти петдесет години затворници, които мистериозно се появяват в наши дни. Тук се поява и фантастичният елемент, затворниците изглеждат точно както в деня на изчезването си и не са остарели и с ден.

Робърт Фостър (Robert Forster) играе Рей Арчър (Ray Archer), бивш полицай, работил в "Алкатраз", докато затворът е функционирал. Той е отгледал Ребека Медсън и е причината тя да стане полицай.

Джефри Пиърс (Jeffrey Pierce) е гост звездата в сериала. Актьорът, който участва в наскоро излезлия трилър "Двойна игра" (The Double), е в ролята на затворника Джак Силвейн (Jack Sylvane). Мистериозно изчезнал от "Алкатраз", за да се появи отново в наши дни, Силвейн убива И Би Тилър, който е бил заместник директор на затвора.

Историята

През 1963 година затворниците и част от служителите в затвора необяснимо изчезват. Когато се появяват отново в наши дни, без да са остарели дори и с ден, детектив Ребека Медсън се опитва да разплете мистерията.

Култови реплики

Откриващата реплика в пилотния епизод, в която чуваме зад кадър гласът на Емерсън Хаузър (Сам Нийл), определено успява да подсили мистериозната и едновременно с това зловеща атмосфера на историята:


"На 21 март 1963 година Аклатраз официално затворя врати заради повишаващите се разходи и рушащите се килии. Всички затворници били преместени. Само, че всъщност това не се е случило. Изобщо."


Сподели.