Alienware X51 – за геймърите компактно и с любов

Pinterest LinkedIn +

За хората, които живо се интересуват от случващото се в РС индустрията, името Alienware е това, което марки като Ferrari или Aston Martin са за автоманиаците. Компанията, която от 2006 година е собственост на Dell, е един от най-елитните производители на супербързи компютърни системи, а всеки модел на култовата "извънземна" марка е буквално мокър сън за всеки запален геймър или хардуерен ентусиаст.

В този ред на мисли Alienware X51 е странен продукт. Странен най-вече с това, че излиза сериозно извън досегашната философия на компанията най-бързото, независимо от цената. Всъщност, в случая става дума по-скоро за интересна мини система, която далеч не предлага необуздано много "конски сили" под капака, но за сметка на това може да се похвали с изящен външен вид и компактни размери.

С големина на корпуса едва 318 х 343 х 95 милиметра и базирана на Mini-ITX дънна платка, X51 изглежда като истински лилипут, поставена до друг легендарен десктоп модел на Alienware – Aurora (който е около 1.5 пъти по-обемист).

В същото време габаритите на X51 са изключително добре обмислени. На практика, големината на машината е сравнима с тази на двете актуални в момента конзоли – PlayStation 3 и Xbox 360. Това я прави изключително подходяща за използване във всекидневната или хола например, където Х51 без проблем може да се вмести под HD телевизора ви.

Макар да е далеч от най-солидните (и скъпи) десктоп конфигурации, с които сме свикнали да свързваме Alienware, техническите характеристики на X51 не са никак лоши – Intel Core i3 процесор с тактова честота 3.3 GHz, видео карта Nvidia GeForce GT 545 и 4GB оперативна памет.

В случай, че това не ви е достатъчно, Alienware предлагат и по-скъпа версия на системата с Core i5 процесор, графика GeForce GTX 555 и удвоено количество RAM.

Дори и в базова конфигурация обаче, машината се справя прилично с повечето актуални в момента игрални заглавия при резолюции около 720р (т.е. с качество, сравнимо с това на повечето конзолни заглавия).

В по-скъпия си вариант пък дори игри като Crysis 2 или Battlefield 3 не са особен проблем, при това във Full HD, но с известни компромиси в настройките - изключено пълноекранно заглаждане, например.

Добра новина е и фактът, че почти всеки един компонент на системата, с изключение на захранващия блок, който е със специален дизайн, може да се ъпгрейдва. Това означава, че проблем може да имате единствено, ако желаете да добавите в X51 графично чудовище като GeForce GTX 590 например, което изисква захранване от поне 1 киловат.

Иначе казано – макар на пръв поглед да изглежда сякаш изневерява на принципите на марката, Alienware X51 всъщност доста добре се вписва в голямата "извънземна" фамилия. Разликата е, че вместо за максималисти, този модел е предназначен за геймъри с по-скромни изисквания (и финансови възможности).


Сподели.