Александър Морфов с Доктор Хонорис Кауза от ESRA

Pinterest LinkedIn +

Прочутият български актьор, театрален и кинорежисьор Александър Морфов получи изключително престижната титла Доктор Хонорис Кауза от Университета по аудио-визуални изкуства ESRA Париж – Скопие – Ню Йорк. С нея той получава признание за работата си като художествен ръководител на Народен театър "Иван Вазов", като главен режисьор на театър "Вера Комисаржевска" в Санкт Петербург, както и в театрите Ет-Сетера и Ленком в Москва, а също така за своите лични естетически хоризонти, "които са добър пример за бъдещите поколения артисти".

Александър Морфов е първият театрален режисьор, който получава титлата Доктор Хонорис Кауза на Университета по аудио-визуални изкуства ESRA. Това е жест на оценяване на неговата изключителна личност, но също и на значимостта в естетически план на съвременния български театър и неговите представители от началото на 20 век до наши дни, казва се в изявлението на институцията.

Получавайки я, 52-годишният режисьор, поставил на сцената на Народния театър "Дон Кихот", "На дъното", "Декамерон", "Хъшове", "Полет над кукувиче гнездо" и "Животът е прекрасен", се присъединява към световно признати творци като Мануел Ди Оливейра, Иржи Менцел, Шарл Азнавур, Боро Драшковиц, Предраг (Мики) Манойлович, Жан-Клод Кариер, Абдулах Сидран и Слободан Шнайдер.

Официалната церемония по награждаването на Александър Морфов се състоя на 12 февруари. Той е номиниран за Икар 2013 за най-добър режисьор от Съюза на артистите в България за "Животът е прекрасен", а освен него в борбата за престижната статуетка участват Камен Донев и Светлана Янчева, които изпълняват съответно главната мъжка и поддържащата женска роля в постановката.

Народен театър "Иван Вазов" оглавява списъка с номинациите с общо 12.

Сподели.