Alan Wake за РС

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Хорър екшън - приключение Година: 2012 Разработва: Remedy Entertainment Издава: Microsoft Game Studios Платформа: PC

Спомняте ли си 2005? Не толкова отдавна, но 7 години в света на игрите са си доста време. Тогава за пръв път по време на ежегодното Е3 чухме за Alan Wake – новият проект на култовото финландско студио Remedy Entertainment. Аха – същите на които дължим двете части на може би най-оригиналният екшън от трето лице създаван някога – Max Payne.

Първоначално играта (хорър екшън – приключение с уникална атмосфера, концепция и не чак толкова уникален геймплей) беше анонсирана за Xbox 360 и PC. Естествено версията за добрите, стари компютри изглеждаше доста по-впечатляващо – още повече енджина на Alan Wake беше специално разработен за играта. Макар да почиваше върху здравия фундамент на Max Payne платформата беше истинско технологично чудо: Havok физика от следващо поколение, динамично осветяване, Umbra Occlusion Booster за оптимизация на графичните и процесорните ресурси.

Всъщност след официалния анонс Remedy нееднократно демонстрираха именно Windows варианта на играта, а Intel дори използваха Alan Wake като нагледен пример за страхотните възможности на новите си (пред 2006) Core 2 Quad процесори.
Всичко вървеше чудесно до 2009, когато PC версията беше канселирана и студиото обяви, че Alan Wake ще се разработва ексклузивно за Xbox 360. Всъщност „вървеше чудесно” е силно казано, тъй като към този момент играта вече имаше зад гърба си повече от 5 години цикъл на разработка – нещо крайно нетипично за съвременния гейм мейкинг.

Естествено в подобно решение много хора съзряха дългата ръка на Microsoft, с които те (поне според популярната теория на конспирацията) да подкрепят конзолната си платформа. В едно такова тълкувание на нещата обаче няма много смисъл, тъй като по него време един от ключовите приоритети на корпорацията беше новият Windows Vista, който също имаше нужда от малко допълнителна реклама и една чисто DirectX 10 игра (като Alan Wake) нямаше да се отрази никак зле на продажбите му.

Лично нашето мнение е, че Remedy чисто и просто се надцениха с Alan Wake – съвместното изграждане на чисто нов енджин почти от нула и успоредно с това създаването на изцяло нова игра (като сюжет, концепция, геймплей) си е доста тежка задача особено за сравнително малко студио с ограничени ресурси. В крайна сметка на финландците им се наложи да избират – РС или конзолна версия и логично те заложиха на Xbox 360, където продажбите традиционно са повече и по-сигурни.

Идеята за РС вариант обаче продължи да витае из въздуха и слава богу Remedy не я изоставиха напълно. Така в края на 2011 студиото с гордост обяви, че през тази година тя най-после ще стане факт. Е, както се казва – по-добре късно отколкото никога.

Разбира се появата на Alan Wake за РС през 2012 е класически повод за сценарий от типа „добра новина” / „лоша новина”.
Добрата разбира се е, че РС геймърите най-после ще имат шанса да се насладят на един от най-класните екшън – хорър заглавия излизали някога. Освен това в пакета, който ще получат идват и двете официални продължения (епизоди): The Signal и The Writer.

Лошата е, че играта вече далеч не изглежда толкова впечатляващо колкото когато беше показана за пръв път преди почти 7 години. Да, Alan Wake все още е дяволски красива игра – спор няма, но днес вече си имаме доволно много красиви игри, при това част от тях и с DirectX 11 ефекти.

Може да звучи като дребнаво заяждане, но фактите са си факти. Все пак чест прави на Remedy, за положеното усилие, още повече задаващият се самостоятелен експанжън Alan Wake's American Nightmare също ще излезе и за РС, което вече е повече от похвално.

Иначе освен вече споменатите два допълнителни епизода, Alan Wake за РС не предлага нищо кой знае колко ново. Като цяло версията върви доста добре, което не е учудващо след като така или иначе до 2009 играта е разработвана паралелно за двете платформи, а не е просто конзолен порт. Още повече хардуера, за който е мислена през 2006-2009 вече е с две поколения остарял и възможностите на повечето съвременни РС сериозно нахвърлят тези на актуалните и в момента конзоли.

Известни забележки имаме към контролите на играта – не че управлението с мишка и клавиатура е лошо реализирано, но все пак с Xbox 360 геймпад ще ви е далеч по удобно в повечето случаи.

В крайна сметка обаче лоша дума за Alan Wake не можем да кажем – играта е страхотна и който не е имал шанса да я изиграе на Xbox не би трябвало да я пропуска сега във формат за РС.

Видео:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=qSGPU3FnD8Q


Сподели.